Читај ми!

Кристал - енергетска будућност

Док се у Србији грађани брину како да плате рачуне истовремено немилице расипајући енергију, у свету је енергетска ефикасност одавно императив. Немачка компанија "Сименс" показала у згради Кристал у Лондону како ће изгледати енергетски одрживи градови у будућности.

Енергетски ефикасни градови су неминовност у будућности, а да је то више него оствариво приказаола је немачка компанија "Сименс" на примеру зграде Кристал у Лондону.

Ова модерна грађевина не само што има облик и име Кристала већ попут њега скупља и енергију. Зграда сама производи 15 одсто енергије из соларних панела, топлотних и земних пумпи. Здање од 6.300 квадратних метара потпуно је енергетски ефикасно и засновано на обновљивим изворима енергије.

Мартин Пауел, директор урбаног развоја у Сименсу каже да ова зграда користи 70 одсто енергије мање него објекти исте величине и функције.

"То је убраја у најодрживије зграде у свету. Фантастично место за боравак, топло ми је зими хладно лети, а економске и енергтеске користи су огромне", каже Пауел.

У свим просторијама основна температура је 22 степена, али је само једним додиром на екран увек можете снизити или повећати за 3 степена, као и затамнити прозоре или подесити осветљење.

Енди Чендлер,технички дирекртор зграде Кристал каже да систем за управљање зградом контролише цело здање.

"Имамо бројне инсталације и најновије технологије. Кроз тај систем надгледамо сву енергију која се потроши, али и оно што враћамо у електричну мрежу и остале системе, објашњава Чендлер.

Кристал је истовремено: конференцијски центар, центар иновација и технологија и стециште стручњака. Архитектонска је атракција, не само британске престонице, већ и света, јер има сталну изложбу развоја градова. Кроз виртуелне поставке посетиоци сами могу да рецимо праве енергтски ефикасну кућу или рачунају уштеде енергије.

Сименс је преставио и велике могућности развоја инфраструктуре неких европских градова међу којима је и Београд. Међутим, по квалитету ваздуха од 30 рангираних, српска престоница је на 27 месту.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи