Сарадња железница Србије и Мађарске

Потписан Меморандум о разумевању Железница Србије и Мађарске државне железнице о планирању и реализацији пројеката од Београда до Будимпеште.

Генерални директори Железница Србије и Мађарске државне железнице потписали су Меморандум о разумевању, који се односи на планирање и реализацију железничких пројеката од Београда до Будимпеште.

Меморандум су потписали генерални директор Железница Србије Драгољуб Симоновић и генерални директор Мађарске железнице Илона Давид.

Симоновић је након потписивања меморандума рекао новинарима да се вредност изградње и модернизације пруге Београд-Будимпешта процењује на око 1,5 милијарди евра, а део пруге од Београда до Суботице 870 милиона евра.

"Пруга се ремонтује и делимично гради на релацији Београд-Нови Сад-Суботица и то је отприлике дужина од 200 километара, предвиђена за просечну брзину од 160 километара на сат", рекао је Симоновић.

Навео је да је урађен идејни пројекат, али да је то тек прва фаза из које ће проистећи даљи потези.

"У буџету Железнице нема пара за тај пројекат, али имамо пуну подршку Владе Србије за његову реализацију, као и комплетан ремонт пруге", истакао је Симоновић.

Тај пројекат ће се, према његовим речима, највероватније финансирати из кинеског зајма који се нуди централноевропским земљама и средстава европских зајмова и помоћи.

Генерални директор Мађарске железнице Илона Давид рекла је да је потписани меморандум почетак сарадње две земље.

"Потписали смо да ћемо размотрити могућу сарадњу међу нама, а инжењери мађарских и српских железница треба да се договоре колико ће бити дугачка та пруга, која ће бити траса, која брзина и колико ће све то коштати", додала је она.

Илона је истакла да ће половином јуна мађарски стручњаци доћи у Београд и представити пројекат, као и да је један од приоритета Мађарске изградња пруге Београд-Будимпешта.

Амбасадор Мађарске Оскар Никовиц нагласио је да је "срамотно да се мора путовати осам или девет сати од Београда до Будимпеште и да је крајње време да се та пруга модернизује и подигне на европски ниво".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи