Читај ми!

Најмање препрека за инвестиције у ИТ сектору

Вишедневна посета премијера Ивице Дачића САД могла би да доприне привлачењу инвестиција, каже за РТС председник Америчке привредне коморе у Србији Милош Ђурковић. Можда је најмање препрека за улагање у информационе технологије, рекао Ђурковић.

Председник Владе Ивица Дачић почиње седмодневну посету Сједињеним Америчким Државама. Премијер и амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби предводе државно - привредну делегацију из Србије која ће посетити водеће компаније из области информационих технологија.

Реч је о инвестиционој и трговинској мисији која би, према најавама, требало да представи могућности за улагања у сектор информационих технологија у Србији.

Прва адреса премијера и привредне делагације из Србије је седиште "Мајкрософта" у Сијетлу. Потом следи колевка ИТ индустрије - Силицијумска долина и посета "Еплу", "Пејпалу", "ХП-у", "Ораклу", "Циску".

Председник Америчке привредне коморе у Србији, чији су представници, такође у делегацији, Милош Ђурковић рекао је да овакве посете могу да помогну много да се привуку инвеститори као и да постоје два аспекта посете.

Први је, како је рекао, је да се представници Владе упознају са највећим светским информационим компанијама и да размене искуства о новим технологијама, односно да се размотри које технологије би Влада могла да имплементира како би била ефикаснија.

С обзиром да је гост Влада Србије, Ђурковић каже да ће се фокусирати како поједини системи могу бити модернији почев од система у Министарству финансија до система у Министарству унутрашњих послова или одбране.

"То су све системи које су наше компаније радиле у Америци и у свету и желимо да реплицирамо овде, самим тим наша држава ће бити много ефикаснија", истакао је Ђурковић. 

Према његовим речима, други аспект посете је привлачење инвестиција у Србију и Америчка привдерна комора, заједно са америчком амбасадом и Владом Србије, организује инвестицону конференцију која треба да буде у Сан Франциску у понедељак.

Та конференција, како је навео, треба да послужи да се привуку све компаније које су заинтересоване за инвестирање ван америчког тржишта и да им се Србија прикаже као идеална за тај тип инвестиција.

"Конкуренција је велика и Србија своје предности треба добро да прикаже. Ти квалитети су образована радна снага, релативно добро знање језика, географски положај, тако да можемо да привучемо младе и из других држава да дођу да раде у Београду", истакао је Ђурковић.

Што се тиче информационих технологија, додао је да је ту можда најмање препрека за брзе инвестиције, а једина препрека је радно законодавство, за шта је премијер дао обећање да ће до краја године и то бити решено.

"Инвестиције у информативним технологијама су релативно једноставне потребан вам је пословни простор и млади и образовани људи", објаснио је Ђурковић.

Према његовим речима, људи који покрећу инвестиције доносе одлуке да ли ће улагати у некој земљи на основу тога колико брзо могу да покрену инвестицију, колика им је доступност радне снаге и каквог је квалитета.

"Ми тиме продајемо наше знање као услугу, а долазак таквих компанија пружа и нова искуства младим људима који касније могу да се укључе и у државну управу и на тај начин допринесу развоју државе", каже Ђурковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи