Ђоговић: Аранжман као подршка реформама

Јавни сектор Србије већ сада производи близу половине укупног спољног дуга Србије, с тенденцијом да то буде и више и зато је потребан аранжман с ММФ-ом да би Влада имала подршку у спровођењу резова у јавном сектору, сматра економиста Саша Ђоговић.

Србији је потребан аранжман с Међународним монетарним фондом како би српска влада имала подршку у спровођењу резова у јавном сектору, оценио је сарадник Института за тржишна истраживања (ИЗИТ) Саша Ђоговић. 

Он је на конференцији за новинаре рекао да јавни сектор Србије већ сада производи близу половине укупног спољног дуга Србије, с тенденцијом да то буде и више.

"Један аражман из предострожности с ММФ-ом требало би да мотивише креаторе економске политике да крену у неизбежне и болне реформске процесе, да би се на крају њиховог мандата виделе јасне назнаке које воде реалном опоравку привреде и друштва", казао је Ђоговић.

Према његовим оценама, уз непромењени јавни сектор, доћи ће до пуцања по свим шавовима и последица по Србију би могла бити криза грчког типа.

"Продуктивни део српске привреде није више у стању да храни набујалу метастазу јавног сектора који има улогу паразита и потребу да стално тражи нове изворе финасирања, а који се у условима слабих домаћих привредних активности налазе у туђим изворима финансирања", казао је Ђоговић.

Он је додао и да је због нереструктурираног јавног сектора, који је "рак рана" овог друштва, као и због слабе привредне динамике, иако се бележи њен раст, буџетски дефицит постао болна тачка и да зато влада прибегава одређеним пореским захватима који би попунили ту
празнину.

"Повећање доприноса за пензијско-инвалидско осигурање и растерећење привреде преко пореза на зараде мере су које ће дати позитивне ефекте на каратак рок, али оне не решавају проблем", нагласио је Ђоговић.

Према његовим речима, вест да Србија излази из рецесије јесте тачна, али да је треба узети са строгом резервом.

"За сада има само наговештаја и сигнала да се стање побољшало. Да би привреда изашла из 'коме', односно стања у коме се налази, потребно је да се озбиљно и без калкулација крене у суштинско реформисање јавног сектора да би овај почетни стидљиви сигнал прерастао у видљив пут изласка земље из друштвене и економске кризе", казао је Ђоговић.

Он је додао и да је Србији потребно сет садржајних мера за све системе, односно реформа пензионог, образовног и здравственог система, али и државне управе на свим нивоима, уз реструктурирање државних и подржављених предузећа.

Примесе популизма у одлуци о додатном опорезивању

Ђоговић је рекао да је добро што се одустало од додатног опорезивања друге некретнине, али да у тој одлуци има примесе популизма.

"Првобитно је у ресорном министарству донета одлука да се иде са том мером, али после консултација на политичком нивоу одустало се од тога. Било би боље да су се одмах на почетку договорили пре истрчавања са том мером у јавност", казао је он на конференцији за
новинаре.

Ђоговић је нагласио да је потребно да се у Србији напокон изврши попис "богатих и много богатих" људи који избегавају плаћање пореза, па тек кад се уреди тај проблем системског карактера, може да се размишља о додатном опорезивању друге некретнине.

"У Србији имате многе пореске дужнике који спадају у најбогатије људе, а не измирују обавезе, док друга мала и средња предузећа која грцају у проблемима измирују своје обавезе према држави. То само по себи говори да на нашем тржишту имамо неке привилоговане и мање привилеговане играче", казао је Ђоговић.

Према речима Ђоговића, потребно је и да се што попише и да се коначно зна која је то државна имовина и чиме то држава располаже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи