Читај ми!

Савић: Неопходан аранжман са ММФ-ом

Добра слика и порука коју шаље ММФ да се поправља економска ситуација у Србији је важна у доношењу коначне одлуке о томе да ли ће се улагати у Србију, рекао за РТС председник Савета гувернера Небојша Савић. Србија се налази у ситуацији када јој је аранжман са ММФ-ом неопходан, истиче Савић.

Председник Савета гувернера Народне банке Србије Небојша Савић рекао је да је Србији неопходан аранжман са ММФ-ом и да ће мисија ММФ-а затећи српску привреду у нешто бољем стању него што је то било током претходне посете, али да оно није задовољавајуће и да много тога треба да се уради да би се се стање поправило.

"Свака посета мисије је добродошла због тога што имамо добру прилику да тада сагледамо како неко споља  види оно што ми радимо и увек је то корисно и добро", рекао је Савић, гостујући у Дневнику РТС-а. 

Према његовим речима, рад мисије ММФ-а протећи ће у размени мишљења са једне и друге стране са циљем да се дође коначно до жељеног резултата, а то је обнова сарадње са ММФ-ом.

"Када кажем обнова сарадње, мислим на постизање неког од могућих варијанти споразума", рекао је Савић. 

Познато је да је пре више од годину дана Србија дошла у ситуацију да не испуњава обавезе које је требало да испуњава после прве ревизије, каже Савић и додаје да практично прва ревизија није ни завршена.

"Добро би било да ми сада дођемо у позицију да имамо потпуно обновљену сарадњу и подршку ММФ-а", рекао је Савић.

Председник Савета гувернера каже да се Србија сада налази у специфичном тренутку.

"Имамо разрешење политичке кризе на Косову с једне стране и имало отварање Србије ка новим потенцијалним инвеститорима, који условљавају своје улагање у Србију са постизањем споразума са ММФ-ом, то су јасно рекли и руски извори финансирања, ту поруку је послала и Светска банка у вези са аранжманом који се са њима праве, а исто важи и за већину приватних инвеститора", каже Савић.

Добра слика и добра порука коју шаље ММФ да се поправља економска ситуација у Србији је јако важна у доношењу коначне одлуке о томе да ли ће се улагати у Србију,  истиче Савић.

"Србија се налази у ситуацији када јој је аранжман са ММФ-ом неопходан због свих ових ствари. Иамо с једне стране политичку димензију која поправља слику и представу о Србији, а с друге треба да добијемо верификацију тог економског амбијента који је код нас из угла страних инвеститора заиста незадовољавајући", рекао је Савић. 

Поводом саопштења Министарства финансија да је Србија изашла из рецесије, Савић је оценио да је то "добра вест, али не мора ништа битно да значи".

"Ући и изаћи из рецесије је дефинисано тако да ако у последња два, три квартала имате пад, онда сте ушли у рецесију, ако имате раст, онда сте изашли из рецесије. Хајде да причамо о томе како да Србија подигне своју стопу раста и да рецесија више не буде тема", поручио је Савић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи