Министарство: Србија изашла из рецесије

У првом тромесечју ове године забележен раст индустријске проиводње и бруто друштвеног производа чиме је српска економија и формално изашла из рецесије, наводи Министарство финансија и привреде.

Министарство финансија и привреде саопштило је данас да је у првом тромесечју ове године забележен раст индустријске производње и бруто друштвеног производа чиме је српска економија и формално изашла из рецесије.

"Према подацима Републичког Завода за статистику, у првом тромесечју ове године индустријска производња је почела да се опоравља и бележи раст од 5,2 одсто. То је допринело и умереном расту бруто домаћег производа од 1,9 одсто", наводи се у саопштењу.

Како се истиче, тиме је српска економија и формално изашла из рецесије у којој је била током целе прошле године, када је у сва четири квартала забележен пад бруто домаћег производа.

"Производња је у првом кварталу скоро утростручена у аутомобилској индустрији, а висок раст остварен је и у производњи деривата нафте, хемијској индустрији, фармацеутској индустрији, дуванској индустрији, текстилној индустрији и у производњи намештаја", наводи се у саопштењу.

Министарство истиче и да је у првом тромесечју ове године српски извоз остварио раст од 22 одсто у односу на исти период прошле године.

"Истовремено, увоз је практично стагнирао, што је довело до пада спољнотрговинског дефицита за четвртину", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, извоз у марту је достигао "историјски рекордну" вредност од 857 милиона евра на месечном нивоу.

"Србија је ове године коначно почела да базира свој извоз на финалним производима високог степена додате вредности, уместо на сировинама и полупроизводима ниског степена профитабилности", истиче се у саопштењу.

Наводи се да је расту извоза највише допринео извоз аутомобила и ауто-компоненти, електричних машина и апарата, текстилних производа, обојених метала и производа од метала.

Министарство најављује и да ће у циљу даљег опоравка до краја овог месеца бити донет и Акциони план реиндустријализације Србије у коме ће бити детаљно разрађене оперативне мере за подстицање привреде, извоза и запошљавања.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи