Кнежевић: Ускоро пројекти са Израелом

Изреал је земља која се налази на високо технолошком развоју и њихово тржиште је веома пробирљиво, каже министар Горан Кнежевић и истиче да Србија има велики потенцијал за сарадњу области пољопривреде. Министар каже да ће се неки пројекти остварити зачуђујуће брзо.

Инвестиције у пољопривреду и извоз хране могле би да буду нове споне које ће убудуће обележити економске односе Србије и Израела. То је поручено после прошлонедељне посете председника Србије Томислава Николића Израелу.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министар пољопривреде Горан Кнежевић рекао је да је економска сарадња Србије и Изрела интензивнија него претходних година, али да постоји велики потенцијали за њено проширење.

"Изреал је земља која се налази на високо технолошком развоју и њихово тржиште је веома пробирљиво, али имамо велики потенцијал за сарадњу", рекао је министар и истакао да ће се неки пројекти остварити зачуђујуће брзо.

"Разговарали смо о отварању индустријских агроцентара, Изреаел је једна од пет земаља која је најдаље отишла у технолошком развоју пољопривреде. Они имају одличне системе за наводњавање, они имају земљу која би код нас била педесете категорије а чине чуда, имају приносе у воћарству и повртарству који су много већи него код нас, у сточарству су такође сјајни", рекао је Кнежевић.

Према његовим речима, Србија је веома заинтересована за инвестирање израелских бизнисмена у српску пољопривреду. 

"Ми имамо одличну климу, квалитетно земљиште и добру воду и то су потенцијали које морамо искористити а који су били успавани", рекао је министар.

Он је истакао да нас више интересују агробизнис и агропољопривреда, јер ми извозимо примарне производе уместо финалне.

Они су заинтересовани за увоз говеђег меса, каже Кнежевић и додаје да се о томе конкретно разговарало и да су постигнути одређени кораци.

Међутим, да би се то све остварило, ми морамо да срушимо одређене баријере, међу којима су и царине.

"Министарствио пољопривреде је пре пар месеци поднело иницијативу да се са Израелом потпише уговор о слободној трговини и ја се надам да ће Влада убрзо донети ту меру што би значило да би и једна и друга земља биле ослобођене царинских оптерећења", рекао је министар. 

Кнежевић је указао да је структура нашег извоза веома лоша и да се мора променити.

"Ми морамо извозити финалне призводе, а не примарну пољопривредну производњу, значи не кукуруз и пшеницу, и самим тим остварићемо већи приход у буџету и већи стандард наших пољопривредника и грађана", рекао је министар.

Он је додао да су проблематичне и одређене ветеринарске и фитосанитарне контроле у Србији.

О субвенцијама и афлатоксину

Министар је истакао и да је буџет за пољопривреду ове године већи за 40 одсто и да су обезбеђена средства за исплату субвенција произвођачима.

"Имамо одређених проблема са софтвером, јер је неко у претходном периоду уплатио 5,5 милиона евра за софтвер који практично не ради... Наши пољопривредници ће ове године осетити бољитак", поручио је министар.

Кнежевић је поновио и да је афера о вишеструком прекорачењу нивоа концентрације опасне материје афлатоксина у млеку била политикантска, са циљем да се уништи српски сељак.

Он је навео да су предузете све мере да се смањи дозвољени ниво афлатоксина у млеку и да следе измене закона о безбедности хране и пратећих прописа, а у складу са тим и одређених правилника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи