Читај ми!

Уређивање промета некретнина

Усвајањем закона о посредовању у промету и закупу непокретности у Србији ће први пут ова област бити уређена, у складу са европским стандардима, објашњавају у Министарству трговине. Јавна расправа о том пропису до 13. маја.

Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација израдило је Нацрт закона о посредовању у промету и закупу непокретности, а јавна расправа о том пропису трајаће до 13. маја, речено је Танјугу у том министарству. 

Главни разлог за доношење тог закона јесте да се обезбеди правна сигурност за грађане и правна лица који користе услуге посредника у промету и закупу непокретности.

Приликом предлагања закона Министарство је нарочито имало у виду да појединци и његове породице куповином и закупом стамбеног простора решавају круцијална егзистенцијална питања и да се ради о трансакцијама великих новчаних износа.

Усвајањем закона о посредовању у промету и закупу непокретности у Србији ће први пут ова област бити уређена, у складу са европским стандардима, објаснили су у министарству. 

Законом се уводи Регистар посредника и прописују услови за упис привредних друштава и предузетника чиме стичу активну легитимацију за обављање делатности. Регистар ће водити Министарство и објављивати га путем интернета те ће заинтересовани грађани имати могућност да неометано приступе подацима из Регистра. 

Законом се прописују и одређени услови које посредник мора да испуњава, као што су адекватна просторија и опрема за рад. Оно што је веома битно, овим законом обезбедиће се обавеза да за сваки посао посредовања у промету непокретности мора бити закључен писани уговор између налогодавца и посредника.

Обавезно осигурање од одговорности за штету  

Истовремено, уводи се и обавезно осигурање од одговорности за штету коју би посредник могао да проузрокује налогодавцу, што је једна од постојећих европских норми. Закон се прецизно дефинише и појам агента и дефинишу услови под којима може тиме да се бави и упише у Евиденцију агената.

Особа која жели да буде агент мора да има најмање средњу стручну спрему, као и да положи стручни испит, док ће подзаконским актима ближе бити уређен садржај, начин и рок полагања тог испита, навели су у Министарству. У правном систему Републике Србије област посредовања у промету непокретности није до сада била правно уређена, због чега се јавља низ проблема у пракси.

Тржиште некретнина у Србији данас карактерише велико учешће сиве економије, нестручност у обављању послова и велика несигурност за учеснике, а та ситуација ће се знатно позитвно променити усвајањем Закона о посредовању у промету непокретности и закупу, рекао је председник Групације посредника у промету непокретности Србије у ПКС, Дамир Борић.

Он је упозорио да постоји велики број оних који обављају ту делатност, а нису регистровани, због чега су недоступни надлежним инспекцијским органима. Према његовим речима, због непостојања Закона који регулише ову област и непоштовања добрих пословних обичаја држава и сви учесници у промету непокретности - посредници, агенти, корисници услуга сусрећу се са великим проблемима, а свеприсутан је и не мали број превара.

Клијенти не ретко одбијају да закључе Уговор о посредовању са посредником - чиме се избегава плаћање пореза за извршене услуге, као и евиденција промета.

"Овакво стање никоме не одговара - ни посредницима који се професионално баве делатношћу, ни грађанима који плаћају провизије за минималну или никакву услугу, али ни држави", заклучио је Борић. 

Он је указао да посебан проблем представља непоштовање Закона о оглашавању непокретности, које се обавља на непрописан и неморалан начин.

Нелегалним посредницима доношење Закона о посредовању у промету и закупу непокретности не одговара, јер уколико наставе са активностима, у потпуности ће бити у сукобу с његовим одредбама и према њима ће се примењивати најстроже казнене одредбе. 

Групација посредника у промету непокретности Србије је заузела став да надлежни органи, након ступања на снагу закона требају да најпре контролишу нелегално пословање, чије учешће на тржишту посредовања у промету непокретности заузима изузетно висок проценат од почетка економске кризе, закључио је Борић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи