Читај ми!

Аранжман са ММФ-ом као награда?

Србија од ММФ-а неће тражити финансијску помоћ, већ аранжман из предострожности на три године. Предстојеће договоре, кажу познаваоци, требало би посматрати и кроз политички контекст, тако да би аранжман са ММФ-ом уследио као нека врста награде због постигнутог бриселског споразума.

Следеће недеље почињу преговори Србије и Међународног монетарног фонда о новом аранжману. Према најавама из Владе, Србија овог пута неће тражити финансијску помоћ, већ аранжман из предострожности на три године. Док су српски званичници оптимисти кад је реч о договору, стручњаци указују на то да је мањак у каси већи од оног који је планиран и најављен ММФ-у.

Када је пре шест месеци боравила у Београду, шефица делагације ММФ-а, Зузана Мургасова указала је на висок јавни дуг, незапосленост, инфлацију и упозорила да је Владин план да преполови мањак у каси у 2013. години преамбициозан. Та питања, према мишљењу стручњака, опет ће се наћи на преговарачком столу.

Председник Савета гувернера НБС Небојша Савић каже да је Србија "изашла" са неких 3,6 или 3,7 одсто дефицита, а да је Фонд рекао да ће толерисати и преко четири.

"Сада је потребно да Фонд убедимо да то можемо да реализујемо до краја ове године и рекао бих да ћемо и идућу годину моћи успешно да спроводимо. Мислим да ће ту бити концентрација разговора", каже Савић.

Аранжман са ММФ-ом је прекинут у фебруару прошле године јер је Србија одступила од договора у вези са смањењем трошкова. У међувремену, и поред више сусрета, након формирања нове Владе, до новог договора није дошло.

Међутим, предстојеће договоре, кажу познаваоци, требало би посматрати и кроз политички контекст.

Радојка Николић, уредница магазина "Бизнис" каже да је ММФ ипак једна организација која делује и по неким политичким параметрима.

"С обзиром на позитивне ефекте из Брисела где нас сви хвале да смо били компатибилни и да смо направили добар компромис, онда ће вероватно награда уследити на овој страни, а то је склапање тог аранжмана са Фондом", каже Николићева.

Овог пута Србија не би тражила нови кредит од ММФ-а, већ аранжман из предострожности, који би послужио као појас за спасавање у случају да се погорша економска ситуација, али који би се ММФ поставио и као контролор економских потеза.

Декан Београдске банкарске академије Хасан Ханић каже да би то било добро за обезбеђење финансијске сигурности, стабилности, поверења према иностраним инвеститорима.   

Чини се да за разлику од ранијих посета овај долазак делегације из Вашингтона званичници у Србији дочекују са пуно више оптимизма у вези са тим да ће преговори бити успешни.

Међутим, ранија уискуства су показала да челници ММФ-а више верују ситуацији на терену него обећањима политичара, тако да би тај оптимизам требало да се узме са резервом.   

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи