Читај ми!

Зелено светло за реорганизацију "Србијагаса"

Очекујем да план реорганизације "Србијагаса" убрзо буде усвојен и да два предузећа која ће потом настати омогуће стабилно снабдевање гасом, каже Зорана Михајловић. Није логично да неко буде против реформисања државног предузећа, губиташа пред банкротом, у профитабилну и ефикасну компанију, истиче министарка енергетике.

Министраство енергетике добило је позитивна мишљења других министарстава у Влади Србије о плану реорганизације "Србијагаса" и очекујем да ће тај план убрзо бити усвојен, рекла је у интервју Танјугу ресорна министарка Зорана Михајловић.

"'Србијагас' данас има губитак више од милијарду евра, што треба надокнадити и видети како су настали ти мањкови, али и омогућити предузећу да функционише", додала је министарка и нагласила да постоји јасна воља државе да има ефикасно и профитабилно предузеће.

"Наш циљ је енергетска безбедност, стабилно снабдевање гасом, квалитетнији гас потрошачима, али и да запослени буду задовољни", додала је Михајловићева.

Указала је на то да ће синдикати бити део будуће радне групе у реформисању "Србијагаса", и да нико неће остати без посла. И није логично, каже, да неко буде против реформисања једног државног предузећа, које је губиташ и пред банкротом, у профитабилну и ефикасну компанију.

И "Србијагас" и "Трансгас", који настану реорганизацијом садашњег предузећа, биће државна предузећа, најављује министарка енергетике.

"Србијагас" је велики губиташ, 1,2 милијарди евра је у минусу. Део тог губитка, у висини од око 260 милиона евра, настао је због разлике у цени гаса који увозимо и продајемо. Остатак су што потраживања од привреде, домаћинстава, топлана. Било је, каже министарка, и разних пословних одлука које су на то утицале.

"'Србијагас' је изгубио готово 30 одсто свог тржишта тако што га је препустио некој другој компанији. Водила се и нека социјална политика", навела је Михајловићева.

То је готово све нормално, оценила је, када не постоји права контрола у јавним предузећима. А није постојала свих претходних година.

"Данас 'Србијагас' има капитал само 1,5 милијарду динара. Шта ће бити са тим предузећем за годину дана, ако га не реформишемо", упитала је министарка.

Министарка је подсетила да предстоји пуно посла у гасној привреди, пре свега када је у питању гасовод Јужни ток, па складиште Банатски двор, гасовод Ниш-Димитровград. Ресорно министарство урадило је све што је било потребно и почетак градње Јужног тока очекује се крајем године.

"У Србији градња још није почела, не због нас, него због тога што се каснило у свим другим државама. Што се тиче законодавне регулативе и подзаконских аката, ми смо све припремили", прецизирала је минстарка.

Михајловићева очекује да ће Србија већ за две године, 2015. или 2016. године, добити додатне количине гаса из Јужног тока, што ће значити ниже трошкове.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи