Читај ми!

Лу Брефор: Камен спотицања, минус у каси

Светска банка ће помоћи српском буџету, али најпре договорите аранжман с ММФ-ом, каже за РТС Лу Брефор, први човек Светске банке за Србију. Не треба да се потцене одређени изазови, као што је мањак у каси који је већи него што је влада предвидела, каже Брефор.

Иако је Светска банка прошле недеље одобрила Србији 100 милиона долара кредита за обнову путева, новац за подршку државној каси још је под знаком питања. 

У интервјуу за РТС, први човек Светске банке за Србију Лу Брефор каже да су они решени да помогну Србији у реформама, али под одређеним условима. 

Да ли и даље стојите при тврдњи да ће Светска банка одобрити кредит од 400 милиона долара само уколико Србија има аранжман са ММФ-ом?

Лу Брефор: Да. Део нашег програма су две врсте сарадње. Једна су кредити за инвестиције, управо смо одобрили 100 милиона долара за обнову путне инфраструктуре и друга је финансијска помоћ буџету. Ту као услов постављамо аранжман са ММФ-ом. Надам се да ће до аранжмана доћи. Ипак, током прошлонедељног састанка у Вашингтону са српском делагацијом разматрали смо и друге могућности.

Важно је да се зна да, уколико до споразума са ММФ-ом не дође, а што, надам се, неће се догодити, новац намењен за Србију неће бити изгубљен већ ми можемо да разговарамо о томе да се преусмери у друге пројекте. Али мислимо да је План А, а који подрзумава аранжман са ММФ-ом, од којег зависи и наш кредит за буџет, као и руски кредит за буџет, најбољи сценарио за Србију.

Да, али како смо чули од нашег гувернера Јоргованке Табаковић након вашег сусрета у Вашингрону, Србија не очекује нове кредите од Светске банке, већ само вашу помоћ у реформама?

Лу Брефор: Ми већ помажемо Министарству финаснија и привреде да креирају програме реформи за које и ми и они сматрамо да су итекако потребне, али када се примене, ми бисмо обезбедили и финансијску подршку буджету Србије.

Да ли би то била и последња подршка државној каси?

Лу Брефор: Не могу сада да вам кажем, надам се да ће економски услови и стање у буџету да буду бољи него сада. Надам се да Србија више неће бити потребна таква врста помоћи, очигледно је да су то планови за будућност, али остаје да се види када ће се де то и догодити.

Српски званичници су прилично оптимисти у вези са ти да ће до новог аранжмана са ММФ-ом доћи. Да ли је то утемељено?

Лу Брефор: Да, надамо се да ће бити постигнут аранжман у следећим недељама или месецима. Ипак, не треба да се потцене одређени изазови, као што је мањак у каси који је већи него што је влада предвидела. Али ми се надамо да ћемо да ће Влада и ММФ наћи заједнички језик.

Да ли мислите да је то једини изазов за постизање договора?

Лу Брефор: Детаљи мера које Влада планира да усвоји како би смањила минус у каси ће бити други изазови. Треба да буду кредибилни, довољни и да покажу посвећеност Владе сређивању стања у буџету.

Последња вест из Министарства финансија, према најави министра Динкића, јесте смањења пореза на плате, повећање пореза на имовину? Како то коментаришете?

Лу Брефор: О томе сам начелно чуо, али уколико то смањи минус у каси и уколико предузећа буду више конкурентна смањењем намета на рад, то ће бити добра вест. То би коначно утицало и на креирање нових радних места.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи