Читај ми!

Опоравак индустријске производње

Судећи према резултатима у првим месецима 2013. године почео је опоравак домаће индустријске производње, саопштило Министарство финансија и привреде.

Министарство финансија и привреде Србије саопштило је да је почео опоравак домаће индустријске производње, што ће, како је истакнуто, допринети и расту бруто домаћег производа у овој години.

У саопштењу се подсећа да је индустријска производња у фебруару била 13 одсто већа него у исто време лане, а прерађивачка индустрија за 17 одсто и истиче да ће Влада Србије мерама економске политике настојати да се ти "охрабрујући трендови" у индустрији на почетку године наставе и у наредном периоду.

Из Министарства финансија и привреде наводе да раст индустријске производње потврђује и раст робног извоза на почетку 2013. од 30,6 процената.

Наглашено је да је "Министарство финансија и привреде у завршној фази израде акционог плана реиндустријализације Србије којим ће се детаљно разрадити конкретне мере за подстицање привреде, извоза и запошљавања".

"Посебна пажња у акционом плану, како се додаје, биће посвећена секторима који су стратегијом индустријског развоја из 2010. године означени као приоритетни - аутомобилској индустрији, индустрији информационих технологија, прехрамбеној и одбрамбеној индустрији", наводи се у саопштењу.

Министарство финансија и привреде подсећа у да је према најновијим подацима Републичког завода за статистику индустријска производња у у прва два месеца ове године била већа за 7,5 одсто него у истом периоду прошле године, а прерађивачка индустрија је забележила раст од 10 процената.

Раст у прва два месеца 2013. године, у односу на исти период прошле, остварен је, поред осталог, у аутомобилској индустрији, индустрији намештаја, фармацеутској индустрији, као и производњи дуванских производа.

Највећи утицај на раст индустријске производње у фебруару 2013. у односу на исти месец 2012. године имале су: производња моторних возила и приколица (производња се скоро утростручила), производња дуванских производа (пораст за 85 одсто), производња деривата нафте (раст од 58 одсто), производња производа од неметалних минерала (раст од 43 одсто), производња хемијских производа (пораст од 23 одсто), док је производња намештаја порасла за 31 одсто.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи