Читај ми!

Кина предњачи у трци за афричко тржиште

Улагања Кине у Африку надмашила САД и друге западне земље. Очекује се да ће Африка за пет година постати највећи трговински партнер Пекинга. Кинези поручују да њихов новац не прати мешање у унутрашње ствари, док поједини афрички аналитичари сматрају да су Пекингу једино битне нафта и сировине.

Председник Кине завршава афричку турнеју, која је опет показала да је, у економском надметању за црни континент, Кина надмашила Америку и друге западне земље. Не само да се трговинска размена вишеструко увећава, већ Пекинг тамо инвестира и велики новац. Процењује се да ће за пет година Афирка постати највећи кинсеки трговински партнер.

Трећина становника Африке, после година ратова, болести и глади, још живи у сиромаштву, али се за тржишта афричких земаља, са огромним природним богатством и спремна на промене, отимају светске економске силе.

Ипак, Америка и западне земље не могу да се носе са кинеским налетом. Стручњаци кажу да је смена на првом месту по економском и политичком утицају у Африци једна од најдраматичнијих геополитичких промена од распада СССР-а.

Аналитичар из Кеније Али-кан Сачу каже да западне земље гледају Африку кроз хуманитарне концерте Боба Гелдофа, кроз проблем сиромаштва, док су Кина и друге земље у економском успону кренуле са истог места одакле ми сада крећемо.

Око 2.000 кинеских компанија ради у више од 50 афричких земаља. Кинеске инвестиције су крајем претпрошле године достигле око 15 милијарди долара. Трговинска размена премашила је 200 милијарди долара и Кина очекује да јој Африка најкасније за пет година постане највећи партнер. Кинески новац, објашњавају познаваоци, не прати мешање у унутрашње ствари, што је потврдио и председник Кине.

"У односима са Африком све земље треба да поштују њено достојанство и независност. Кина наставља да пружа помоћ без политичких услова", истиче председник Кине Си Ђинпинг.

То подразумева и кинески кредит Африци од 20 милијарди долара, стипендије за 18.000 афричких студента и обуку за више од 30.000 радника. Иако афричким земљама много значи и спремност Кине да отвори своје огромно тржиште за њихове производе, има критика да су Кини једино важне афричке нафта и сировине.

"Чак и тамо где улажу у велике пројекте, Кинези нам не преносе технологију и знање. То мора да се промени", напомиње нигеријски аналитичар Бисмарке Реване.

Али-кан Сачу сматра да је проблем са Африком, што је сувише разнолика. "Морамо да утврдимо шта хоћемо од Кине и онда да говоримо једним гласом", истиче Сачу.

Оно што, кажу, морају сами да ураде јесте и да се изборе са корупцијом и смире политичке ризике. Али Африка постаје све захтевнија и за склапање посла, препознали су Кинези, није више довољно само послати пословне људе са лаптоповима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи