Читај ми!

Више субвенција за станове

Обезбеђене субвенције за три хиљаде станова, за петину више него 2012. Међутим, то је и даље три пута мање од тражње. Веће интересовање и за комерцијалне кредите.

Ове године, Национална корпорација за осигурање стамбених кредита субвенционисаће куповину 3.000 станова, за петину више него 2012.

Са семинара за потенцијалне купце станова, који ће постати редовна пракса Националне корпорације, поручено је да купци најпре добро одмере могућности и замке приликом куповине и отплате.

Они имају само једну жељу - да не буду преварени док купују стан. Зато су два сата слушали савете првог човека Националне корпорације, која је до сада осигурала 72.000 станова.

Жарко Ковачевић каже да нема утисак да ће лако пронаћи стан. "Не улазим у ситуацију да ли имам новца или не, него просто да нека некретнина нема један папир који може да поквари целу причу", објашњава Ковачевић.

С друге стране, Зорица Стојић каже да нема резерву да неће моћи да нађе адекватан стан.

"Више имам резерви када су банке у питању, промена те каматне стопе", каже Зорица.

Ипак, ни преваре продаваца станова, ни све веће кашњење у отплати позајмица, не обесхрабрује купце.

Директор Нациналне корпорације за осигурање стамбених кредита Саша Јовановић каже да њихов тренд у прва три месеца показује да су погодили тражњу и да неће бити проблема узевши у обзир искуство из ранијих година када су у питању субвнционисани кредити.

"Комерцијални кредити показују врло занимљив тренд. Период почетком ове године у односу на исти период 2012. показује око 20 посто већи број комерцијалних кредита", каже Јовановић.

Наћи одговарајући стан исто је стресно као и ући у кредитни однос са банком ради куповине стана. Међутим, због валутног ризика швајцарског франка или губитка посла последњих неколико година превремено је отплатило кредите за станове око 3.000 грађана Србије.

У овом тренутку, 22.000 стамбених кредита је у швајцарским францима, укупне вредности око милијарду евра.

Генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић сматра да је то питње превише наглашено у последњих неколико месеци, јер у банкарском сектору постоје много већи проблеми са којима се банке суочавају, пре свега такозвани лоши зајмови где је заробљено више од 600 милијарди динара.

Од свих врста кредита одобрених становништву, више од половине је стамбених. Иако у Националној корпорацији за осигурање кажу да ће ове године бити више новца за субвенционисање стамбених кредита, а то је и даље три пута мање од тражње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи