Читај ми!

И даље контроле због афлатоксина

Месец дана од када је у сточној храни и млеку пронађен афлатоксин инспектори свакодневно обилазе фабрике сточне хране и млекаре. Они који имају могућности, кравама су променили исхрану, а остали додају зеолит како би смањили присуство токсина.

Прошло је више од месец дана од када је у сточној храни и млеку пронађен афлатоксин. Од тада је пооштрена контрола на фармама и откупним местима за млеко. Они који имају могућности, кравама су променили исхрану, а остали додају зеолит како би смањили присуство токсина. У Управи за ветерину кажу да је ситуација боља него почетком године.

На 50 фарми замењена је храна за краве, уништени су заражени кукуруз и силажа, а инспектори свакодневно обилазе фабрике сточне хране и млекаре.

Сања Челебићанин из Управе за ветерину каже да се и даље раде анализе. "Интензивне су службене контроле хране за животиње, али и сировог млека на пријему и откупу. Сада је ситуација знатно боља него што је била пре месец дана", каже Челебићанин.

У новембру, када су анализе показале да им је кукуруз заражен афлатоксином, у Пољопривредном добру "Сава Ковачевић" смањили су његово учешће у исхрани, и додали зеолит.

"Уместо кукуруза убацили смо репине резанце. У јануару смо набавили ћелијски зид квасца из Немачке који је четири пута ефикаснији од зеолита", каже Ђоко Вујичић из тог пољопривредног добра.

Највећи број земљорадника нема могућности да замени сточну храну за краве.

Васа Џигурски из Бечеја објашњава да се може узети само концентрат, јер не могу да набаве другу силажу, а луцерке нема.

Подсећају да је прошлогодишња суша умањила род сена, индустријског биља, па на тржишту нема кабасте сточне хране. Истовремено, стручњаци упозоравају на штетне последице зеолита ако се ставља више од два килограма на тону концентроване сточне хране.

Агроном Драган Танкосић каже да се зеолит ставља у много већим дозама, четири, пет килограма на тону.

"Зеолит у тим количинама апсорбује витамине, хранљиве материје из премикса, потпуних смеша и прави више штете него користи", истиче Танкосић.

Сада је, кажу фармери, најважније то да додатком зеолита умање концентрацију штетног токсина у сточној храни - до прве косидбе у мају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи