Читај ми!

Лек за стандард или гашење пожара?

Почела продаја производа из социјалне корпе по нижим ценама. Очекује се да највише појефтине производи за личну хигијену и кућна хемија, јер су њихове марже међу највећим. Грађани су углавном задовољни. Међутим, поједини стручњаци сматрају да то није лек за лош животни стандард, већ само гашење пожара.

Три дана пре него што је планирано почела је продаја производа по нижим ценама из такозване социјалне корпе. Грађани су углавном задовољни, а стручњаци сматрају да то није лек за лош животни стандард, већ само гашење пожара.

Домаћи трговински ланац "ДИС" први је понудио 20 артикала, по ценама нижим и до 18 одсто, а очекује се да се од понедељка добровољној акцији прикључе и остали велики трговински ланци.

На списку су прехрамбени производи, козметика и кућна хемија. Судећи према увиду у неке нове ценовнике на уљу ће бити најмања уштеда, свега два-три динара, на пасуљу и кафи двадесетак, а на прашку за веш од три килограма - између 50 и 70 динара.

Грађани се надају да ће им то, како кажу, олакшати живот и да ће моћи можда квалитетније да се хране. Кажу и да би то требало да представља значајну уштеду, као и да не би било у реду ако би то био само маркетиншки трик.

Производи из социјалне корпе биће видно обележени. Процењује се да ће се трговци углавном одлучивати за снижавање цена артикала са сопственом робном марком или оних које набављају по најповољнијим условима.

Иван Шулејић из трговинског ланца "ДИС" каже да су снижени артикли били у својим категоријама по најнижим ценама, а да су сада те цене додатно снижене за четири до 18 одсто.

Остали трговци још калкулишу, смишљају понуду и формирају цене за производе из социјалне корпе.

"У оваквој ситуацији, у којој потрошачи имају најслабију куповну моћ, сада је неопходно помоћи потрошачу, уложити у њега оваквом једном акцијом. Уложити у будућност, доласком неких можда нових и задржавању старих потрошача", сматра Оливера Ћирковић из "Универекспорта".

Саша Ђоговић са Института за тржишна истраживања оцењује да најављена социјална корпа има више маркетиншки ефекат и да се може десити да делује "као андол".

"Ублажава температурну грозницу, али стварно не лечи узрок овако ниског животног стандарда становништва. Трговци са овим потезом неће бити на губитку. Може се очекивати да ће цене неких других производа отићи мало на више, како би неутралисали снижење цене оних производа који ће се наћи у социјалној корпи", објашњава Ђоговић.

Социјална корпа није временски ограничена, кажу у Министарству трговине.

Саветник министра за спољњу и унутрашњу трговину Владимир Матовић каже да се социјлна корпа базира на вредносном ставу да што више људи може да задовољи основне животне потребе на што повољнији начин.

"Ми овде, пре свега, говоримо о жељи да то постане тренд и начин размишљања тржишних учесника", каже Матовић.

Трговци и произвођачи сами ће изабрати артикле које ће понудити тржишту под најповољнијим условима. Очекује се да највише појефтине производи за личну хигијену и кућна хемија, јер су њихове марже међу највећим.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи