Читај ми!

Упозорење из Брисела због "Фијата"

Европска комисија упозорава Владу Србије на могућност да се субвенцијама "Фијату" крши Прелазни трговински споразум. Није реч о субвенцији продаје, већ отварања нових радних места и то је у складу са договореним у Бриселу, тврде у Влади.

После протеста увозника аутомобила због субвенције "Фијату", реагује и Европска комисија. Брисел упозорава Владу на могућност да се тиме крши Прелазни трговински споразум. Из Владе одговорају да није реч о субвенцији продаје, већ отварања нових радних места и да је то у складу са договореним у Бриселу.

Са новом ценом од 10.900 евра, "фијат 500 Л" је 3.000 евра јефтинији, пошто је Влада потписала споразум о субвенцији са "Фијатом" прошле недеље. Због те одлуке најпре су протестовали увозници аутомобила, а сада упозорење стиже и из Брисела.

Портпарол европског комесара за проширење Петар Стано рекао је да је комисија уочила меру којом се субвенционише произвођач аутомобила да би у Србији могао да их продаје са попустом.

"У оквиру Прелазног трговинског споразума, који је Србија склопила са Европском унијом, мора се преиспита подударност ове мере са одредбама о државној помоћи" , навео је Стано.

У Влади наводе да је реч о подстицају од 10.000 евра за новоотворено радно место, а то добија сваки инвеститор. "Фијат" их је добио за запошљавање 1.400 радника.

Државни секретар Министрства привреде Александар Љубић рекао је да држава субвенционисала отварање нових радних места, а "Фијат" је та средства преусмери на крајњег купца.

"Република Србија се понаша у скалду са прелазним споразумом не субвенционишемо продају већ отварање нових радних места", навео је Љубић.

Ипак, стручњаци сматрају да би упозорења Брисела требало схватити озбиљно.

Професор Факултета за економију, финансије и администрацију Михајло Црнобрња рекао је да је ЕУ не само према новим кандидатима, већ и према својим старим члановима врло ригорозна када је реч о државној помоћи и она је врло прецизно квалификована и води се рачуна како се спроводи.

О томе да ли је дошло до нарушавања конкуренције у случају субвенција "Фијату" и кршења споразума, Брисел би свој став требало да да наредне недеље.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи