Закон о јавним набавкама ступа на снагу

Примена новог Закона о јавним набавкама почиње 1. априла. Припремљено је и пет подзаконских аката неопходних за примену закона који такође ступају на снагу у понедељак.

Нови Закон о јавним набавкама ступа на снагу у понедељак, 1. априла и све је спремно за његову примену, изјавио је данас директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић.

Он је на конференцији за новинаре, коју је та управа организовала са мисијом ОЕБС у Србији, рекао да је припремљено и пет подзаконских аката неопходних за примену закона, који такође ступају на снагу у понедељак.

Како је објаснио, то су правилници о грађанском надзорнику, форми и садржини плана набавки и извештаја, конкурсној документацији, вођењу евиденције и извештајима и форми и садржини захтева за мишљење о основаности примене преговарачког поступка.

"Важна област је и унапређење портала јавних набавки, што ће допринети да поступци буду транспарентнији", рекао је Јовановић и додао да ће бити објављивани и огласи за мале јавне набавке, а биће олакшана и претрага портала.

Како је рекао, Управа за јавне набавке је спремна да помогне наручиоцима у примени новог закона, али их је замолио за разумевање уколико то не буде ишло брзо, јер имају ограничене капацитете.

"Надамо се да ћемо добити нове капацитете како бисмо могли квалитетно да обављамо своје надлежности", рекао је Јовановић.

Саветник за економску транспарентност Мисије ОЕБС Мато Мејер изјавио је да је ОЕБС подржао израду пет подзаконских аката који представљају значајне механизме за борбу против корупције и доприносе већој транспарентности и надзору поступака јавних набавки. Он је навео да Србија годишње на јавне набавке троши око 3,5 милијарди евра, од чега је око 850 милиона евра нерегуларно.

Мејер је казао да је значајно и формирање нове Комисије за заштиту понуђача и додао да је Управи за јавне набавке потребно још запослених и адекватан простор за обављење послова.

Како је речено на конференцији, Правилником о обавезним елементима конкурсне документације доприноси се лакшој и бржој припреми тендера, а понуђачи неће морати да лутају од шалтера до шалтера, већ ће знати тачно који орган је надлежан за издавање докумената. Правилником о форми и садржини плана набавки и извештајем о садржини плана по први пут се регулише садржина плана набавки и дефинише се да су саставни део плана и набавке које су изузете од примене закона, а уводи се и електронска форма.

Предвиђено је увођење грађанског надзорника, што по први пут подразумева контролу набавки од стране цивилног друштва, за велике вредности изнад милијарду динара, а именује га Управа за јавне набавке.

Како је речено, грађански надзорник надгледа поступак јавне набавке и о томе припрема извештај који ће бити доступан јавности, а има овлашћење и да поднесе захтев за заштиту права Републичкој комисији за заштиту права понуђача.

Правилником је дефинисан и начин на који ће се наручиоци обраћати Управи за јавне набавке када буду спроводили преговарачке поступке, као и образац како тај захтев треба за изгледа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи