Читај ми!

Нова опрема за "Колубару"

ЕПС потписао уговоре о набавци багера и транспортера са тракама за рударски басен "Колубара", вредне 60 милиона евра. Очекује се да ће се захваљујући новој опреми остварити годишње уштеде веће од 26 милиона евра, а термоелектране у Лазаревцу и Обреновцу смањити емисију сумпор диоксида за три одсто.

Вршилац дужности генералног директора Електропривреде Србије (ЕПС) Александар Обрадовић потписао је уговоре о набавци багера и транспортера са тракама за рударски басен "Колубара", вредне 60 милиона евра, чиме ће се повећати ефикасност производње и направити уштеде.

Уговори, који су део пројекта унапређења животне средине у "Колубари", потписани су са немачком фирмом "Тисен Круп" за набавку багера, вредног 31 милион евра, док је са пољским Копексом уговорена набавка и монтажа транспортних трака за пренос угља, вредних 29 милиона евра.

Обрадовић је рекао да се очекује да од краја 2015. године, када је рок за завршетак радова, "Колубара" захваљујући новој опреми оствари годишње уштеде веће од 26 милиона евра, а термоелектране у Лазаревцу и Обреновцу смање емисију сумпор диоксида за три одсто.

Количине пепела и шљаке које остану после сагоревања угља из "Колубаре" у те две термоелектране биће мање за 885.000 тона по години, а тиме ће бити уштеђено и око милион тона угља и заштићена животна средина, истакао је Обрадовић.

Диркетор "Колубаре" Милорад Грчић је рекао да ће то предузеће у реализацији програма заштите животне средине оправдати ниво поверења које има "у очима ЕПС-а и западних компанија".

Уговори који су потписани део су пројекта вредног 181 милион евра, а средства су обезбеђена кредитима Европске банке за обнову и развој (80 милиона), немачке Развојне КфW банке (65 милиона), девет милиона је бесповратна помоћ владе Немачке, док 27 милиона обезбеђује ЕПС.

Пројектом заштите животне средине у "Колубари" обухваћено је увођење система за управљање квалитетом угља на западном делу копа, набавка багера и система транспорта, система за снабдевање енергијом копа "Поље Ц" и одлагача за јаловину за "Тамнаву - западно поље".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи