Читај ми!

БРИКС, одложено оснивање заједничке банке

Земље БРИКС-а основале пословни савет за повећање међусобне трговине и улагања. Одложено оснивање заједничке развојне банке. Процењује се да ће до 2030. земље БРИКС-а надмашити велику групу седам најразвијенијих земаља коју предводи Америка.

Лидери Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке одлажу оснивање заједничке развојне банке. Иако се очекивало да свој пети самит заврше њеним оснивањем, два дана у јужноафричкој луци Дурбану нису била довољна да се договоре о почетном капиталу банке. У пет земаља БРИКС-а живи готово половина светског становништва и чине четвртину светске економије.

Иако су се са прошлогодишњег самита у индијској престоници Њу Делхију разишли са обећањем да ће до следећег имати готов план за оснивање заједничке развојне банке, нису, показало се, много одмакли. И из јужноафричке луке Дурбана одлазе тек са договором да почну договор.

"Одлучили смо да почнемо званичне преговоре оснивању нове развојне банке на основу наших инсфраструктурних потреба које се током следећих пет година процењују на око 4,5 хиљаде милијарди долара", каже председник Јужне Африке Џејкоб Зума.

Запело је, кажу, око новца. Слажу се да почетни капитал банке буде 50 милијарди долара, али не и око тога да ли свака треба да да 10 милијарди или да улог зависи од величине привреде.

Кинеска економија је 20 пута моћнија од јужноафричке, а четири пута од руске и индијске. Али онда би се тако делио и утицај у банци и Кина би била надмоћна.

Аналитичар међународних односа Брукс Спектор мисли да сада имају документ са много празнина које морају да попуне до следеће године.

"Основати такву банку је много сложеније него се договорити да буде основана", каже Спектор.

За почетак слажу се да заједничка развојна банка треба да подмирује потребе инфраструктурних пројеката, не само у њихових пет земаља, него у свим земљама у развоју и да им смањи зависност од међународних финансијских институција. Више су урадили на томе да повећају међусобну размену и улагања, који су недовољни.

"Сведоци смо оснивања пословног савета БРИКС-а који ће се састајати и између самита да би повећао међусобну размену и улагања. Тренутна размена је око 390 милијарди долара, а циљ је да за две године достигне 500 милијарди. Пословни савет је кључан за њен раст", наводи аналитичар Абдула Веракиа.

Упркос успоравању економског раста, процењује се да ће до 2030. земље БРИКС-а надмашити велику седморку најразвијенијих земаља коју предводи Америка.

Зато не чуди што је руски председник Владимир Путин, под утицајем афричког континента, за велику петорку рекао да га подсећају на снагу лава, слона, бизона, леопарда и носорога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи