Читај ми!

Јефтинији производи из социјалне корпе

Потрошачи би требало да почетком априла у трговинским радњама нађу производе за основне животне потребе, који су део социјалне корпе по ценама нижим за просечно 10 одсто, рекао је саветник Министра спољне и унутрашње трговине Владимир Матовић.

Саветник Министра спољне и унутрашње трговине Владимир Матовић најавио је да ће производи за основне животне потребе који спадају у социјалну корпу бити од априла јефтинији у просеку за 10 процената.

"У социјалну корпу ући ће 10 до 15 робних група и трговци ће сами бирати које артикле ће понудити по најповољнијим условима и колики ће бити попусти на тај производ", рекао је Матовић агенцији Бета.

Ту спадају, како је рекао, прехрана, пиће, месо и месне прерађевине, млечни призводи, пиринач, тестенина, брашно, уље, шећер, воће и кућна хемија.

Он је рекао да ће ту акцију контролисати Тржишна инспекција и да ће производи из социјалне корпе бити обележени посебним знаком, највероватније Министарства трговине.

Према његовим речима, циљ је да се ти производи понуде по маржама испод просечних за ту робну групу.

"На производима као што су уље, шећер, брашно, где је маржа и сад мала уштеде ће бити три до пет одсто. Највећу уштеду можемо очекивати на хемијским производима, као што је на пример детерџент за судове за 10 до 15 одсто, за уље, пиринач и тестенине око три до шест одсто и за прерађевине седам одсто", рекао је Матовић.

Према његовим речима, не треба очекивати да цене буду усаглашене јер то није циљ, већ да свако сходно својим могућностим и набавке и асортиману који продаје одабере производе и понуди их по најповољнијим условима.

"Разговарали смо са свим трговцима. Може се очекивати у већим ланцима и хипермаркетима да ће бити заступљено више производа, а у мањим форматима можда неће бити заступљени сви артикли", објаснио је Матовић.

Он је подсетио да је акција добровољна, одраз друштвене одговорности и показује да постоји жеља трговаца да изађу у сусрет потребама потрошача и понуде повољне цене производа.

"Настављамо да разговарамо са произвођачима и очекујемо да ће уштеде бити још веће", закључио је Матовић.

Концепт социјалне корпе је, како је подсетио, спровођење Деклерације потписане са трговинским ланцима крајем прошле године којој су приступили највећи трговински ланци.

Декларацију су потписали Делез, Меркатор, Идеа, ДИС, Веропулос, Метро, Гомекс и Универекспорт, а иницирало Министарство трговине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи