Читај ми!

Емирати, партнерство за ЈАТ

Меморандум о стратешком партнерству између компанија "Етихад" и ЈАТ-a требало би да буде потписан средином априла у Београду, најавио министар Млађан Динкић у Абу Дабију. Динкић разговарао са директором Развојног фонда шеиком Мухамедом Саифом ел Суваидом који је спреман да обезбеди кредит од 400 милиона долара за пољопривреду Србије.

Министар Млађан Динкић најавио у Абу Дабију да би меморандум о разумевању о стратешком партнерству између компанија "Етихад" и ЈАТ-a требало би да буде потписан средином априла у Београду. Динкић је потврдио и да је Развојни фонд Абу Дабија одобрио Србији 400 милиона долара за развој српске пољопривреде.

Министар Динкић је данашњи састанак са представницима компаније "Етихад" оценио изузетно успешним и додао да се разговарало о стратешким правцима и детаљима будуће сарадње ЈАТ-а и "Етихада".

"Договорили смо се да већ средином априла њихов менаџмент дође у Београд. Они већ од почетка априла крећу са детаљном анализом пословања ЈАТ-а. Верујем да ћемо већ средином априла имати добре вести и да ћемо у наредна два месеца завршити све договоре о стратешком партнерству ЈАТ-а и Етихада", изјавио је Динкић.

Комерцијална сарадња ЈАТ-а и Етихада подразумева увођење свакодневних летова на линији Београд–Абу Даби од средине године, као и отварање линије у сарадњи са "Ер Берлин" на релацији Београд–Берлин–Чикаго и још три дестинације за Сједињене Америчке Државе.

Партнерство ЈАТ-а и "Етихада" подразумева и комплетну модернизацију ЈАТ-ове флоте, односно набавку нових авиона, на основу чега би "Етихад" могао да преузме 49 одсто власништва у ЈАТ-у и закључи дугорочни уговор о управљању компанијом. То би обезбедило да ЈАТ постане део алијансе "Етихада" и омогућило би профитабилно пословање наше националне авио-компаније у будућности.

"Етихад" је изразио спремност да одмах помогне ЈАТ-у у лизингу четири нова авиона који су потребни већ од јуна због почетка туристичке сезоне.

"Етихад" располаже флотом од 72 савремена авиона. Прошле године, та компанија остварила је приход од 4,8 милијарди долара, а поседује мањинско власништво и право управљања у немачком "Ер Берлин", ирском "Ер Лингус", "Вирџин Аустралија" и "Ер Сејшели".

Развој мреже за наводњавање

Министар Динкић потврдио је и да је Борд директора Развојног фонда Абу Дабија одобрио 400 милиона долара, од чега ће половина бити намењена развоју мреже за наводњавање на територији читаве Србиjе, а други део ће у другој половини године бити на располагању српским пољопривредницима у виду врло повољних кредита за набавку опреме и механизације.

Уговор о одобравању ових средстава биће потписан током маја, а у Скупштини Србије ће бити ратификован у јуну како би средства била на располагању пољопривредницима у другој половини ове године.

"Имамо сјајне вести. Развојни фонд Абу Дабија одобрио нам је 400 милиона за пољопривреду. Та средства ће бити уложена у мрежу канала за наводњавање и одводњавање у читавој земљи, а други део ће бити намењен за одобравање дугорочних повољних кредита за пољопривреднике, индивидуалне произвођаче који ће моћи да купе опрему и повећају продуктивност и да добију услове какве никад не би могли да добију од банака", објаснио је Динкић.

Како је рекао, имајући у виду да је ова кредитна линија већ одобрена, Србија ће већ овог пролећа кренути са радовима на изградњи мреже канала за наводњавање, а кредитна линија за пољопривреднике биће доступна у другој половини године.

Циљ Владе Србије је да у кратом року стави под систем наводњавања најмање 100.000 хектара како домаћа пољопривредна производња не би зависила од суша и поплава.

"Корист од овога ће имати сви пољопривредници у Србији, јер ћемо направити јавну мрежу за наводњавање, а обезбедићемо и електрификацију њива како би само наводњавање било јефтиније. Они који се не баве ратарством, моћи ће да купе нову опрему", истакао је Динкић.

Директор Развојног фонда Абу Дабија Мухамед Саиф ел Суваид истакао је да је изузетно задовољан данашњим састанком са министром Динкићем и његовим сарадницима и да је данашња одлука о финансијској подршци српској пољопривреди резултат успешне сарадње у протеклих неколико месеци.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи