Читај ми!

Потписан уговор о испоруци руског гаса

Дугорочни уговор о испорукама руског гаса за српско тржиште потписан у Влади Србије. Послови са "Гаспромом" од виталног значаја, рекао премијер Дачић. Србија ће имати повлашћену цену гаса, истакао први човек "Гаспрома" Алексеј Милер. Председник Николић: Поред руских инвестиција, драгоцена подршка Русије у очувању територијалног суверенитета и интегритета Србије.

"Србијагас" је потписао дугорочни уговор са "Гаспромом" о испорукама руског гаса за српско тржиште до краја 2020. године. Председник Управног одбора те руске компаније Алексеј Милер разговарао је са председником Србије Томиславом Николићем, премијером Ивицом Дачићем и првим потпредседником Владе Александром Вучићем.

Премијер Дачић је у Влади Србије рекао да је Руска Федерација најважнији спољнополитички партнер Србије, а односи и послови са "Гаспромом" су од виталног значаја, јер је реч о великим инвестицијама и пословима који могу да подигну свеукупни однос двеју држава.

"Услови из овог уговора спадају у најбоље могуће преференцијалне услове у свету", нагласио је премијер.

Дачић је истакао значај раније потписаних уговора са Русијом, и посебно издвојио онај у вези са НИС-ом, где је обим инвестиције био две милијарде евра, и додао да се у наредном периоду могу очекивати још додатне три милијарде евра.

Председник Владе најавио је да се, у сарадњи с Русијом, између осталог, планира изградња гасних централа, стабилна цена испоруке гаса великим гигантима као што су "Азотара" у Панчеву или "Петрохемија", као и могућност изградње још неколико подземних складишта као што је у Банатском Двору.

"У наредној години, а можда и раније, биће реализована инвестиција од 1,7 милијарди евра, а то је изградња 'Јужног тока'. Надам се да ће та инвестиција бити завршена до 2016. године и да ће у наредним годинама имати мултипликован ефекат", рекао је Дачић.

Премијер је нагласио да је за Србију важан крак Јужног тока који иде ка Републици Српској, као и могућност да домаће компаније учествују у извођењу радова и ангажовању домаће опреме. 

Милер: Повлашћена цена гаса за Србију

Први човек "Гаспрома" Алексеј Милер је, после потписивања уговора у Влади Србије, рекао новинарима да ће Србија имати повлашћену цену гаса која је 13 одсто нижа него сада и да су гарантоване испоруке од 1,5 милијарди кубних метара гаса годишње.

"То говори да је Србија наш стратешки партнер. Имамо велике планове за будућност", поручио је Милер.

Милер је разговарао и са председником Србије Томиславом Николићем који му је пренео да је Србији, поред руских инвестиција, драгоцена подршка Русије у очувању територијалног суверенитета и интегритета Србије.

"Србија је у досадашњим преговорима са албанском страном у Бриселу учинила максималне уступке, пре свега у циљу очувања мира и стабилности у региону. Сада је ред на другу страну", поручио је Николић.

Србију и Русију, истакао је председник Србије, везују традиционално добри и пријатељски односи које успешна економска сарадња додатно продубљује.

"Руске инвестиције у области енергетике помоћи ће Србији да покрене привреду и отвори нова радна места," рекао је Николић, додавши да ће руководство Србије учинити максималне напоре да оправда поверење руских инвеститора.

Путинови поздрави за Николића 

Милер је председнику Србије пренео поздраве председника Руске Федерације Владимира Путина и истакао да Русија активно ради на постојећим и будућим инвестицијама у Србији.

Председник Управног одбора "Гаспрома" истакао је да Русију и Србију везује низ капиталних пројеката који се успешно реализују, саопштила је Прес-служба председника Србије.

Поред тога, у плану је низ пројеката у области енергетике који су веома значајни за Русију, рекао је Милер и додао да је досадашња сарадња веома успешна.

Милер је обавестио Николића да је у НИС до сада уложено две милијарде евра, а да је планирано још три милијарде.

Кад је реч о пројекту "Јужни ток", он тече према планираним роковима, а почетак радова у Србији је предвиђен за децембар 2013/јануар 2014. године.

Први човек "Гаспрома" разговарао је и са вицепремијером Александром Вучићем, који је рекао на састанку да Србија очекује јачање односа са Русијом у свим сферама друштвеног живота.

Вучић је са представницима "Гаспрома" разговарао о изградњи гасних централа, присуству руског капитала у Србији, инвестицијама у енергетици, као и изградњи "Јужног тока", саопштено је из кабинета првог потпредседника Владе.

"Србија и Русија свакога дана унапређују своје економске односе и у наредној години очекујемо јачање међусобних односа у свим сферама друштвеног живота", истакао је Вучић.

Предвиђено је и да се председник Управног одбора "Гаспрома" касније састане са председником Србије Томиславом Николићем, а том састанку требало би да присуствују и генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи