Читај ми!

Протест увозника аутомобила

Најављени једночасовни протести увозника возила на Сајму аутомобила. Сматрају да је тржиште урушено Уредбом Владе о субвенционисању новог Фијатовог возила. Министарство финансија тврди да је Уредба у складу са законом и опредељењем Владе.

Српска асоцијација увозника возила и делова неће се повући са Сајма аутомобила, али најављује једночасовне протесте сваког дана до краја Сајма. Асоцијација сматра да је тржиште урушено новом Уредбом Владе о субвенционисању "фијата 500 Л".

У Министарству финансија кажу да је Уредба у складу са законом и опредељењем Владе да свако ко производи и запошљава раднике има право на подстицај од 10 хиљада евра по радном месту.

До краја сајма, девојке на штандовима увозника носиће мајице са натписом "И овај аутомобил је могао да буде јефтнији за три хиљаде евра". Тиме увозници указују да је "фијат" повлашћена робна марка на српском тржишту.

Упозоравају да њихова иницијатива да се уведе систем куповине старо за ново и да се ограничи увоз половних аутомобила са стандарда еуро три на еуро четири, нико у Влади није размотрио.

Бобан Николић из Српске асоцијације увозника аутомобила и делова наглашава да ће морати да 19.000 радника сведу на око седам хиљада, уколико прихвате ова правила.

Николић наводи да им министар привреде и финансија Млађан Динкић нуди нових 1.400 радника и пита министра: "Да ли ће он 12 хиљада радника да прими у Крагујевац".

У Министарству финансија кажу да увозници немају право ни на кога да се љуте и да би требало да се више ангажују на томе да и њихове марке дођу у Србију и инвестирају у аутоиндустрију.

Надлежни кажу да је "Фијат" добио 10.000 евра по раднику, што следује свакоме ко улаже у Србији. То је укупно 15 милиона евра за нових 1.500 радника. Зато је "Фијат" дао попуст од 3.000 евра по аутомобилу.

Александар Љубић из Министратва финансија прецизира да је "Фијат" преусмерио подстицајне мере на грађане Србије.

"Фијат је начинио додатни напор да се каматна стопа креће у прихватљивим границима, а то ја за наше тржиште три одсто", каже Љубић.

Док траје полемика увозника аутомобила и надлежних, продаја "фијата 500Л" је изнад очекивања. У протеклих пет дана Сајма, само један трговац дневно је продавао 50 тих аутомобила.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи