Читај ми!

Кипaр, нови план за спас банака

Европска комисија оценила да Кипар треба да предложи решење које ће гарантовати "одрживост дуга" за који се очекује да ће до 2020. достићи 100 БДП те земље. Меркел: Наћи решење за Кипар дужност еврозоне. У Москви, још нема договора кипарских и руских преговарача о новом кредиту.

Ни у Москви ни у Никозији, још нема договора о новој финансијској помоћи Кипру, за спас кипарских банака. Европска унија очекује нови план власти у Никозији за решење кризе, после одбијања парламента да се уведе порез на штедне улоге у банкама.  У Русији кипарска делегација наставља преговоре о новом руском кредиту. Централна банка Кипра саопштава-банке у тој земљи остају затворене до краја недеље.

Наставља се игра - покера између Кипра и међународних кредитора, који су најавили помоћ од 10 милијарди евра, углавном за докапитализацију посрнулих банака. Представници Европске централне банке, Европске комисије и ММФ-а на састанку кипарске владе са стручњацима, разматрају "план Б" - после одбијања парламента да се депонентима у банкама, наплати до 10 одсто једнократног пореза.

"Стручњаци из свих политичких партија, разматрају резервни план да се прикупи 5,8 милијарди евра неопходних за добијање међународне помоћи", каже Христос Стилиану, портпарол Владе Кипра.

Портпарол Европске комисије Оливер Бели каже да је на кипарским властима да нађу начин који ће гарантовати одрживост дуга, за који се процењује да ће до 2020. године достићи 100 одсто друштвеног бруто производа земље.

Кипранима мора да буде јасно да њихов пропали економски модел привлачења туђег новца - ниским порезима и повластицама - неће плаћати порески обвезници других земаља - поручују европски лидери.

"Кипар мора да створи одрживи банкарски систем. Налажење решења за Кипар је заједничка дужност Еврозоне, јер је Кипар наш партнер", каже канцеларка Немачке Ангела Меркел.

У Москви, још нема договора кипарских и руских преговарача о новом кредиту Русије, од које Кипар тражи још 15 милијарди евра, за реструктурирање дуга. Православна црква на Кипру, понудила је влади у Никозији да се на сву њену имовину стави хипотека, како би земља добила новац, који би био уложен у државне обвезнице.

Кипарски архиепископ Христозом Други каже да сва имовина цркве стоји на располагању држави, како банке не би пропале и како би сами стали на своје ноге, без помоћи странаца.

Неизвесност на Кипру се наставља, а гнев грађана не јењава. Под утицајем кипарске кризе, европске берзе бележе пад.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи