Кредити у францима, у потрази за решењем

Још се тражи предлог за отплату кредита у швајцарским францима, каже за РТС гувернер Јоргованка Табаковић. У Удружењу грађана предлажу да се спорни кредити преименују у еврима. За банкаре решење већ постоји - продужење рока отплате и опција да се не плаћа ни камата, за оне који су остали без посла.

Народна банка Србије још ради на решењу за отплату стамбених кредита у швајцарским францима, каже за РТС гувернерка Јоргованка Табаковић. Наводи да се тражи предлог прихватљив за све. Банкари одговарају да проблем није системски и да већ сада банке као помоћ тим клијентима нуде продужење рока отплате кредита.

И гувернер НБС признаје да се са решењем за отплту кредита у швајцарским францима чека дуже него што је и сама планиранала, али, наводи, да за то има више аргумената - пре свих да нико не буде оштећен.

"Треба умерити приходе оних који су злоупотребљавајући недостатак Закона о заштити корисника финансијских услуга нешто што је непредвидиво као висина камате или нешто што се називало променљивом каматом, у ствари био начин да се извуку екстрапрофити чиме се нису бавиле банке у Србији и ми морамо да сачувамо уставну једнакост грађана. Морамо да сачувамо буџет од евентуално неких будућих трошкова", каже Табаковићева.  

У Удружењу грађана који су узели кредите у францима наводе да сада дугују више него пре пет година када су почели да отплаћују рате и предлажу своје решење.

Дејан Гавриловић из Удружења грађана Ефектива каже да је њихов предлог да се сви кредити у швајцарским фарнцима преименују у кредите у еврима.

"Од тренутка када су исплаћени по курсу на дан који је важио у тренутку исплате кредита, да се претвори у евре по каматним стопама које су били на кредитима у еврима у том тренутку", каже Гавриловић. 

За банкаре решење већ постоји - продужење рока отплате и опција да се не плаћа ни камата.

Верољуб Дугалић, секретар Удружења банака Србије предлаже да они који су остали без посла не плаћају ни камату, а остали само камату.

"Другим речима, добио би се предах од две или три године и за то време би се продужио рок отплате тог кредита", каже Дугалић. 

Стручњаци упозоравају да не би требало да се прави разлика између оних који су се задужили у францима у односу на дужнике у другим валутама.

"Најправедније би било да се грађанима понуди неки период мировања кредита када би они могли да се снађу и доведу своје кућне приходе на ниво који су имали пре кризе и да тако касније наставе отплату кредита без обзира на то у којој валути је кредит", каже Душан Узелац са портала "Каматица".

Иако је три пута више дужника у еврима него у францима, већи проблем са отплатом кредита имају они који су веровали швајцарској валути.

Светске прогнозе ипак иду њима на руку, а гласе да би франак могао да слаби са јењавањем кризе, а тиме би и рате биле мање.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи