Читај ми!

Преговори са "Ербасом" о набавци авиона

Министар Милутин Мркоњић разговарао са представницима француске компаније "Ербас" о могућности набавке четири авиона на лизинг, како би се модернизовала флота "Јата". Мркоњић са израелским привредницима разговарао о обнови железничке пруге на Коридору 10.

Министар саобраћаја Милутин Мркоњић започео је преговоре са представницима француског произвођача авиона "Ербас" о набавци четири авиона путем лизинга за српског авиопревозника.

Мркоњић и помоћник министра за ваздушни саобраћај Милутин Поповић разговарали су у Влади Србије са представницима "Ербаса" о конкретизацији активности у циљу попуњавања и модернизације флоте "Јата", а реализација те набавке би значајно допринела да се остваре сви планови за српску авиокомпанију, саопштило је Министарство саобраћаја.

Мрконић је договорио активности око набавке авиона путем лизинга, а почетак разговора са "Ербасом" је, како је наведено, реализован у склопу припремних састанака за посету премијера Ивице Дачић Француској.

"Као један од дефинисаних задатака формиране Радне групе за ревитализацију Јата управо је као један од приоритета одређена куповина или лизинговање нових летилица", наведено је у саопштењу.

Према одлуци Владе Србије, Министарство саобраћаја је задужено за координацију свих активности у поступку реорганизације националног авиопревозника.

Посета француске делегације на челу са потпредседницом компаније Моником Бренсон и регионалним директором Грегорисом Сасиосом, у склопу је активности Радне групе формиране пре неколико месеци.

Тако је на корак да се испуни обећање "да ће се реализовати набавка авиона новије генерације за које још није истекао гарантни рок", што ће значајно утицати да се поново активирају неке нове линије за које су на основу озбиљних анализа установљено да би могле бити профитабилне, кажу у министарству.

Између осталог, министар Мркоњић је иницијативу представника француске компаније, да се после размене писама о намерама приступи преговорима о куповини авиона, као и о свим могућим модалитетима који ће се размотрити током разговора, прокоментарисао као један од најзначајнијих корака у решавању проблема Јата.

Мркоњић је на крају нагласио да је почетак преговора од капиталног значаја, с обзиром да се Министарство саобраћаја већ неколико месеци озбиљно бави реконструкцијом националног авио превозника.

Мркоњић је навео да је то, такође, део припремних активности у склопу предстојеће посете премијера Ивице Дачића Француској и разговора са председником француске Владе Жан Марком Ероом на којој ће сасвим извесно бити речи о сарадњи у области ваздушног саобраћаја, наведено је у саопштењу.

Помоћник министра Поповић је раније рекао Танјугу да се размишља о лизингу четири Ербасових авиона 319 и 320, као и два мања авиона АТР.

"Јат" је потписао 1998. године са Ербасом уговор о куповини осам авиона А319, вредан 580

Path: p 

 милиона долара и уплатио аванс од око 23,5 милиона долара. Убрзо након потписивања уговора почело је НАТО бомбардовање Србије 1999, и уговор никада није реализован.

Представници "Ербаса" су претходних година у више пута разговарали са "Јатом" и представицима српских власти о решавању тог проблема.

Проблем за "Јат" је био што није било новца за куповину авиона, али и чињеница да Ербас није хтео да одустане од реализације уговора. Министар финансија и привреде Млађан Динкић би требало, како је раније најављено, у последњој седмици марта да предводи српску делегацију у Абу Дабију, где ће преговарати са авиокомпанијом Уједињених Арапских Емирата "Етихад" о партнерству са Јатом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи