Предлог за проширење листе бесцаринске робе

Министар Расим Љајић предложио руским званичницима проширење списка робе која је ослобођена царине, како би се повећала трговинска размена Србије и Русије. Љајић је предложио да се у режим слободне трговине ставе и шећер, сир, цигарете и аутомобили из Србије.

Потпредседник Владе Србије и министар трговине Расим Љајић предложио је у Москви руским званичницима да још неки производи буду стављени у режим слободне трговине у оквиру тргонинског споразума две земље, саопштено је из Љајићевог кабинета.

Љајић је, на одвојеним састанцима, раговарао са министрима трговине и пољопривреде Русије Денисом Мантуровим и Николајем Фјодоровим, којима је предложио да се у режим слободне трговине ставе и шећер, сир, цигарете и аутомобили из Србије.

Он је додао да ће руска страна размотрити захтев Србије.

"Они морају то да ураде у склопу заједничке комисије коју имају са Казахстаном и Белорусијом, с обзиром да постоји царинска унија те три земље и одлука мора буде донета на том нивоу", објаснио је Љајић.

Како је најавио, и министар финансија и привреде Млађан Динкић ће током посете Москви у априлу такође разговарати о могућности бесцаринског извоза аутомобила из Србије у Русију.

Љајић је договорио да у Србију заједно дођу представници три највећа руска трговинска ланца и министарства пољопривреде и да са домаћим произвођачима прехрамбених произода разговарају о начинима за долазак хране на тржиште те земље.

Љајић је са министром Фјодоровом разговарао и о случају повећане концентрације пестицида која се појавила у јабукама на руском тржишту, и констатовано је да још нема никаквих званичних лабораторијских резултата о томе.

"Добићемо те резултате чим стигну у руско министарство пољопривреде. Позвали смо њихове инспекцијске службе да дођу у Србију и помогну нашим службама у смислу чешћих контрола квалитета пољопривредних производа", рекао је Љајић.

Он је најавио да ће Србија, кад стигну анализе, добити и сугестије и предлоге како да побољша квалитет производа приликом извоза.

"Ја очекујем да ће се наш извоз јабука у Русију и даље одвијати без икаквих проблема и да постоји простор за његово значајно увећање", нагласио је Љајић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи