Читај ми!

Г20 против валутног рата

Финансијски челници групе двадесет економских водећих земаља су у Москви још једном подсетили на то да се светска економија није опоравила од кризе, да је још крхка и сваки већи тржишни потрес доводи у питање пут опоравка. Валутни рат и избегавање пореза централне теме самита.

У луксузном "Риц Карлтон" хотелу у Москви окупили су се министри финансија и гувернери централних банака Групе 20 и први људи међународних финансијских институција да би се договорили о потезима који ће помоћи економском опоравку.

Двадесет најразвијенијих земаља чине 90 одсто светске економије. Сада се залажу за нов светски систем опорезивања - да правило о избегавању двоструког опорезивања не буде правило о неплаћању пореза уопште.

Како кажу, садашњи систем се заснива на принципима писаним пре скоро 100 година.

Министар финансија Велике Британије Џорџ Озборн каже да свака земља жели међународне компаније у својим земљама које би запошљавале домаћу радну снагу, али, како каже, свака земља жели и да та компанија плаћа порез.

Француски министар финансија Пјер Московиси истиче да морају да се избегну ситуације у којима неке компаније користе међународно и домаће право како би избегле опорезивање.

Њихове ставове подржао је и Волфганг Шојбле, министар финансија Немачке.

Британци се највише залажу за строжа пореска правила, јер је установљено да је прошле године неопорезовани део профита мултинационалних компанија на острву порастао 48 одсто.

Многе компаније као што су "Старбакс", "Амазон" и "Гугл" на удару су у Великој Британији због својих пореских стратегија сељења профита, а Фејсбук у Америци није платио порез на профит већи од милијарде долара.

Што се тиче валутног рата, у Москви је елегантно избегнуто да се Јапан критикује због недавног слабљења јена.

"Нема валутног рата. У реду. Има само бриге за валуту", рекла је извршна директорка ММФ-а Кристин Лагард.

Валутни рат се користи као термин да се опише намерно слабљење националне валуте ради повећања конкурентности извозне робе. У саопштењу са московског састанка речено је ипак да ће се чланице Групе 20 уздржавати од конкурентне девалвације.

Аналитичар Мајк Инграм објашњава да би девалвација довела до такозване политике просјачења од суседа која је већ једном оштетила светску економију тридесетих година прошлог века.

Према његовим речима, у валутном рату нема победника.

Но, основна порука из Москве је оно што већина људи зна и осећа - да су привреде још слабе, незапосленост невероватно висока, а све снаге треба усмерити на економски раст и отварање нових радних места.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи