Читај ми!

Заседање Групе 20 у Москви

Министри финансија и гувернери Групе 20 разговарају у Москви како избећи нови валутни рат, јер вредност монета има велики утицај на трговинску размену. Неке државе страхују да би земље чија је валута тренутно снажна могле да помогну својим привредама на штету других.

За једним столом у Москви окупљени су први људи Централних банака и министри финансија Групе 20. Главна тема скупа је како избећи нови валутни рат, јер вредност монета има велики утицај на трговинску размену. Неке државе страхују да би земље чија је валута тренутно снажна могле да помогну својим привредама на штету других. Разговара се и о реформи глобалних пореских закона.

Могућност валутног рата је посебно актуелна због недавног јачања евра док је с друге стране јапански јен ослабио.

Учесници су позвали државе да се уздрже од интервенција на тржишту. Домаћин, руски министар финансија Антон Силуанов најавио је да у завршном саопштењу неће бити постављени посебни циљеви за курсне листе.

Разговара се и о пореским законима па су министри финансија Велике Британије, Француске и Немачке позвали на реформу тих прописа како би се стало на пут избегавању корпорација да плаћају порез.

Према истраживању ОЕЦД-а мултинационалне корпорације користе управо разлике у пореским законима у различитим државама у којима послују, и бирају да плате тамо где је порез мањи.

"Сви желимо мултинационалне компаније на својој територији, да нормално раде, упошљавају нашу радну снагу. Британија се може похвалити једним од најконкурентнијх пореских система али те фирме морају да плаћају порезе у земљама у којима послују. Те захтеве ниједна земља појединачно не може да спроведе", рекао је министар финансија Велике Британије Џорџ Озборн.

Тројица министара заједно су предложила ту меру и позивају друге учеснике скупа у Москви да је прихвате. Она би требало да буде званично представљена на наредном састанку министара финансија Групе 20 у јулу.

Министар финансија Француске Пјер Московици рекао је да се у глобализованој привреди у којој постоје већа улагања и проток капитала, развијају се и нове форме пословања, на пример дигитална привреда.

"Морамо да осигурамо да и ти нови сектори плаћају фер удео када је реч о порезима. Француска је веома одлучна да се бори против пореских превара, избегавања плаћања пореза а донели смо и неке мере'', навео је Московићи.

Скуп у Москви завршава се данас, а долази у време кад већина држава и даље има проблем са успореним привредним растом, док је трећа привреда света - Јапан, још у рецесији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи