Читај ми!

Јачи динар, олакшање за дужнике

Стручњаци очекују да курс у наредном периоду остане стабилан, а динар још ојача. На јачање динара последњих дана утицала је најава кредита од 170 милиона евра "Србијагасу", али и очекивања да ће ова година бити родна и да ће привреда забележити раст од два одсто уз упола нижу инфлацију.

Скоро два месеца динар јача у односу на евро. Крајем прошле недеље Народна банка интервенисала је на девизном тржишту продавши пет милиона евра да би спречила прекомерно јачање домаће валуте. Од тада је динар ослабио према евру 68 пара. Званични средњи курс у уторак ће бити 111,93 динара за евро.

На радост свих кредитних дужника и подстанара – упућени очекују да курс у наредном периоду остане стабилан, а динар још ојача.

Ипак се догађа, после рекордних августовских 119 динара за евро, национална валута јача и курс је на нивоу на којем је био пре 10 месеци.

Мењачи, као и сваког јануара, ни ових дана немају много посла. Мењач Милан Тадић каже да су грађани прилично летаргични у последње време, да ли зато што се мањи износи мењају, па им није битна та курсна разлика или због нечег другог.

На јачање динара последњих дана утицала је најава кредита од 170 милиона евра "Србијагасу".

Али много више, кажу упућени, стабилизација политичке ситуације, раније предузете мере Народне банке и очекивања да ће ова година бити родна, да ће привреда забележити раст од два одсто уз упола нижу инфлацију и двоцифрени раст извоза, а да ће странци инвестрати милијарду-милијарду и по евра. 

Драгослав Величковић из Службе за макроекономска истраживања и анализе Сосијете женерал банке каже да, ако се све то оствари, не види зашто динар не би наставио да јача.

"Постоји и инетересовање страних инвститора и за српске хартије од вредности и за српски дуг, и док то постоји довољно снажно и очекујемо да ће динар и даље јачати", каже Драгослав Величковић. 

Чак су се појавиле и прогнозе да ће курс ускоро бити 108 динара за евро.  

"Одржавање стабилног курса помаже и извозно оријентисаној привреди јер су све цене индексиране у еврима и кредити, који су највећи извор нестабилности, такође су у еврима, преко 75 одсто", каже Топлица Спасојевић из компаније ИТМ.

Стручњаци упозоравају да није добро, нити може бити трајно, јачање динара које није последица бољег стања у привреди.

Без обзира на узрок због нижег курса, сви кредитни дужници из месеца у месец плаћају нешто мање рате, а још по неки динар уштеде и због тога што Европска централна банка смањује еурибор од којег зависи камата већине кредита.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи