Стратешко партнерство ЕУ и Латинске Америке

Јачање слободне трговине и постизање одрживог развоја, циљеви стратешког партнерства Латинске Америке, Кариба и Европске уније. Учесници самита у Чилеу обећали да ће радити заједно у правцу изградње нове међународне финансијске структуре и подржали мере за јачање сарадње међу полицијама.

Учесници дводневног самита Заједнице латиноамеричких и карипских држава и Европске уније, који је синоћ отворен у Сантјагу, једногласно су усвојили саопштење у коме су подржали стратешко партнерство у циљу јачања слободне трговине и постизања одрживог развоја.

Самит, на којем учествује и председник Србије Томислав Николић, отворио је чилеански председник Себастијан Пињера, позивом да се оснује нова "стратешка алијанса са циљем остваривања одрживог развоја".

Учесници су поновили приврженост "избегавању протекционизма у свим облицима" и "залагању за отворени и недискриминатрони мултилатерални систем заснован на правилима".

"Оштро одбацујемо све принудне мере једностраног карактера са екстратериторијалним дејством које су у супротности са међународним правом и општеприхваћеним правилима слободне трговине", наведено је у саопштењу.

Лидери су, такође, обећали да ће наставити да раде заједно "у правцу изградње нове међународне финансијске структуре" и подржали су конкретне мере за јачање сарадње међу полицијама "како би се уништиле криминалне организације, у оквиру апсолутног поштовања људских права и међународног права".

Самиту присуствује око 45 лидера, међу којима су немачка канцеларка Ангела Меркел, шпански премијер Маријано Рахој, бразилска председница Дилма Русев, кубански лидер Раул Кастро, као и председници Европског савета Херман ван Ромпај и Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Циљ овогодишњег самита је унапређење стратешког партнерства и постизање споразума о слободној трговини између ове две групације које окупљају 60 држава.

Стратешко партнерство између Европске уније и латиноамеричких и карипских држава успостављено је у Рио де Жанеиру 1999. године, са циљем сарадње на равноправној основи на бројним пољима - економије, трговине, инвестирања, политичких и безбедносних питања, климатских промена, миграција и другим.

Циљ је, такође, да земље оба региона ефикасније афирмишу ставове и разматрају глобална питања у мултилатералном контексту.

До сада је одржано шест самита, а на последњем, у Мадриду 2010. године, усвојен је и Акциони план.

Заједницу латиноамеричких и карипских држава чине све државе на америчком континенту изузев САД и Канаде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи