Читај ми!

Рата кредита и до висине плате

Банке укинуле лимит за кредитно задуживање грађана. Нове понуде банака ће се базирати на краћим роковима отплате и већим оптерећењем месечних примања. Рата кредита може ићи и до висине зараде.

Народна банка дозволила је пословним банкама да приликом одобрења кредита физичким лицима саме одреде лимит и висину рате. Банкари поручују да неће драстично мењати услове при одобравању кредита, јер не желе да повећавају ионако ризични ниво позајмица.

До сада је било неопходно да грађани имају примања већа од минималне зараде, односно 17 хиљада динара, како би преостали део био расположив за отплату кредита.

Како је почело, најбољи клијенти банкама биће банкари, јер се нови кредитно способни клијенти више не могу наћи ни фењером. То показују подаци о задужењима грађана која су готово годину дана на нивоу од 5,5 милијарди евра.

Народна банка стога даје већу слободу банкама при одобравању кредита, јер су досадашња ограничења рата унифицирала тржиште и загушила тражњу.

Директор "ОТП банке" Иван Радојчић објашњава да се са зарадом од 50 хиљада динара може узети кредит од највише 800 хиљада динара, уколико би период отплаћивања износио седам до осам година.

"Нажалост, клијенти по правилу иду са максималним износом. Значи да немају конкретну намену средстава за трошење. Главно питање клијента је колико могу максимално да добију", каже Радојчић.

Банкари и даље следе своја правила према којима је пре одобрења износа кредита неопходно одбити трошкове живота од 15.400 динара по члану домаћинства.

Ако, на пример, четворочлана породица са двоје запослених и просечним примањима располаже месечно са 102 хиљаде динара, њој ће банка одредити месечни лимит за рату од 40 хиљада динара.

Банке осим прихода при одобравању позајмица вреднују и стил живота.

Извршни директор банке "Интеза" Властимир Вуковић објашњава да људи који су засновали своју породицу имају другачији начин живота од оних који нису унутар породице.

"Људи који су засновали своју породицу желе пре свега да задовоље одређене потребе, да имају стан, да имају својој деци да обезбеде услове за школовање. За те људе можемо да кажемо да су редовније платише од некога коме у том моменту те ствари нису најважније", каже Вуковић.

Банке се увек обезбеђују од неуредних платиша, а камате садрже и премије на ризик. Одлука о кредиту је увек на клијенту.

Уредник у Новом магазину Мијат Лакићевић каже да мора да се води рачуна и о томе да се можда за неколико година неће имати исти приходи.

"Грађани морају да погледају сопствену будућност, да процене шта ће се са њиховим послом дешавати у наредним годинама и да на основу тога праве калкулације", препоручује Лакићевић.

Јануар је традиционално месец када се кредити не траже, па банке за то време спремају нове понуде. Оне ће се базирати на краћим роковима отплате, већим оптерећењем месечних примања, уз идентичан износ као на дуги рок.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи