Читај ми!

Припрема се терен за "Јужни ток"

Из Владе Србије поручују да припреме за градњу гасовода "Јужни ток" иду по плану, јер је то стратешки пројекат чију градњу нико не може да угрози. Предлог закона о "Јужном току" стигао је у Скупштину и према најавама, парламент би требало да га усвоји до краја месеца.

Предлог закона о гасоводу "Јужни ток" стигао је у Скупштину Србије, која би требало да га усвоји  до краја месеца. Закон је нека је врста лекс специјалиса, који гасовод проглашава националним пројектом. Из Владе поручују да припреме за градњу иду по плану, да је то стратешки пројекат чију градњу ништа не може да угрози.

Закон о Јужном току убрзаће изградњу деонице гасовода кроз Србију. Прибавља се докуметација и припрема терен на траси гасовода. Министарка енергетике Зорана Милановић каже да нема никаквих препрека за почетак градње гасовода.

"Сада су створени услови, зато што је омогућено да се што и брже изврши експропријација земљишта, да се добију све потребне дозволе на тој траси на којој ће практично бити 'Јужни ток' и у том смислу више нема препрека", објашњава министарка енергетике.

Гасовод ће проћи кроз 21 општину и 11 градова, а на траси има најмање 50 хиљада парцела.

Председник Удружења за гас Војислав Вулетић каже да због тако великог броја приватних парцела пре почетка градње постоји "много радњи које су дуге и споре".

"Онда људи када чују за такав пројект покушавају да у експропријацији направе што вишу цену за себе или да коче посао. Мисли да је важно што пре тај пројекат прогласити националним како би се те предрадње што пре завршиле", истиче Вулетић.

У заједничком предузећу "Јужни ток Србија", у коме су "Србијагас" и "Гаспром", кажу да све иде по плану. За трасу су већ урађени идејни пројекат и геолошка истраживања, а припрема се расписивање тендера за набавку велике опреме.

У Влади кажу да се руско-српски Међудржавни споразум поштује и одбацују гласине да се, због недостатка финансија, одуговлачи почетак градње.

Министарка енергетике Зорана Михајловић каже да је Јужни том пројекат не само од међународног и националног значаја, већ тако Србија добија и гасну сигурност, што, према њеним речима значи, да ће се за теко нешто увек наћи новца.

"Ја нисам од оних која најављује никакве датуме везане за 'Јужни ток' , више мислим да је технички договор јер просто они који су најављивали почетак само су силно желели да почне изградња", каже Михајловићева.

Деоница гасовода кроз нашу земљу дуга је 470 километара и коштаће милијарду и 700 милиона евра. Очекује се да у израдњи "Јужног тока" посао добије 2,000 људи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи