Читај ми!

Станове нема ко да купи

Грађевинска индустрија стагнира, а услед недовољне куповне моћи станове нема ко да плати. У главном граду, у последњих пет година цене су пале за 300 до 500 евра по квадрату. Без обзира на субвенције, високе каматне стопе стамбених кредита и даље одврађају људе са просечном српском платом од куповине стана.

Иако су цене све ниже, пад броја купаца станова у земљи у последњих пет година не јењава. Грађевинска индустрија стагнира, а услед недовољне куповне моћи - станове нема ко да плати. Тако је 2008. године на кредит купљено око 15.500 некретнина, а прошле - око 60 одсто мање.

Оних који некретнине нуде на продају - све је више, оних који могу да их купе - све је мање. Иако су у неким градовима цене пале и за трећину, у Лесковцу и Суботици за квадрат ретко ко може да издвоји од 300 до 800 евра.

Томислав Коцић тражи да купи један плац за ћерку, али је то много тешко, јер је, како каже, криза велика.

Неке агенције за промет некретнина ставиле су катанац на врата, купаца је и двоструко мање него пре пет година.

Љубиша Николић из Агенције за промет некретнина у Лесковцу каже да се траже мале куће око 15.000 евра и једнособни станови и гарсоњере.

"Што се тиче двособних и трособних станова, то је апсолутно мисаона именица. Или куће рецимо високе вредности, од 35.000 на горе, то нема шансе", каже Николић.

Весна Хајагош из Агенције за промет некретнина у Суботици каже да не верује да ће се цене вратити још дуги низ година јер да би се то десило, потребно је да се појави велики број купаца и да порасте стандард становнштва.

У главном граду, у последњих пет година, кажу агенти, цене су пале за 300 до 500 евра по квадрату, осим за оне најквалитетније станове чији квадрат и даље кошта више од 2,5 хиљаде евра.

"Статистички је можда дошло до опадања обима посла, али је квалитет тих некретнина који је продат у поређењу са ранијим неким периодом доста већи", рекао је Александар Југовић из Агенције за промет некретнина у Београду.

Према његовим речима, Београд је ту прилично специфичан у односу на остале делове Србије, јер је као престоница најразвијенији.

Без обзира на субвенције, високе каматне стопе стамбених кредита превелики су трошак за оне који би са просечном српском платом кров над главом.

Горан Родић из Привредне коморе Србије каже да су потребе за становима и даље јако велике.

"Стари стамбени фонд којим располаже Србија у овом моменту је 30 посто спремно за дебелу реконструкцију јер су услови становања нису онакви какве закон и пропис налаже", каже Родић.

Квадрат у Будимпешти је од 800 до 1.250 евра, док је Љубљана у неким деловима јефтинија од Београда. Јефтинији од неких београдских су и станови на црногорском приморју које важи за регију са најскупљим квадратом у тој земљи.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи