Читај ми!

Mало користи од смањења броја службеника

Један од коалиционих договора СНС-а, СПС-а и УРС-а била је и систематизација радних места у министарствима. Садашња Влада има седам државних секретара мање, а укинут је и исти број органа управе. Претходна Влада имала је 94 помоћника министара, нова их има 87. Министри, ипак, наводе да би то могло да се одрази на квалитет обављања посла.

Министри у Влади тврде да су места у кабинетима попунили су само оним стручњацима који су им неопходни. У Министарству финансија и привреде Млађана Динкића постављено је пет државних секретара и дванаест помоћника.

У претходној Влади тај ресор био је подељен на Министарство финансија и Министарство економије и регионалног развоја. Ако саберемо тадашње службенике два министарства било је девет државних секретара и 20 помоћника министра.

У министарству енергетике, развоја и заштите животне средине су четири државна секретара и шест помоћника. Поређење са претходним сазивом води нас, кажу, ка рачуници која није прецизна.

Министарству енергетике додат је сектор животне средине, а инфраструктура, која је раније била у саставу овог министарства, сада је подељена на два министарства - саобраћаја и министарство грађевинарства и урбанизма.

Министарка енергетике развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић каже да је тачно да има мање државних секретара и помоћника, али, сматра, да њихов број није довољан.

"Увек сам за то да се смањује број људи, али и да се води рачуна о квалитету људи који раде у државној управи", наводи Михајловићева.

Министар просвете у свом кабинету има три државна секретара и осам помоћника, а у претходној влади имао је једног помоћника мање, а државног секретара више.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић каже да када се погледа унутар кабинета има три саветника као и раније, али је новина што један саветник тај посао ради бесплатно.

"Службена возила користимо у најмањој могућој мери, односно колико то захтева посао. Годинама уназад нисмо правили никакав пријем и трудимо се да новац који нам је на располагању трошимо што рационалније. Кроз једно залагање да се смањи број запослених у државном апарату долазимо у једну другу ситуацију да ли негде смањујемо више него што треба", истиче Обрадовић.

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике задржало је практично исти број људи као у претходном мандату. Имају шест државних секретара, три директора управе, три специјална саветника и четири помоћника, а, како кажу, био би им потребан још један.

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Драги Видојевић наводи да сви запослени у том министарству имају висок ниво одговорности, а радни дан је кратак у односу на обим посла и све обавезе.

Значајно смањење направило је министарство одбране, у претходном сазиву имало је пет државних секретара, у садашњем су два. Министарство културе и информисања имало је три, сада два државна секретара.

Министарство спољних послова као и раније има једног државног секретара.

Генерални секретар Владе Вељко Одаловић каже да је увек постојала дилема да ли свако министарство треба да има по једног државног секретара или више.

"С обзиром да је опредељење да министарства имају више секретара сасвим је уреду рационално и покривено, а сваки државни секретар добија врло јасне послове из области којом се бави. Врло често у одређеним областима мењају министра. То су људи који када министри нису присутни долазе на седницу владе то су људи који обављају значајне државне послове", истиче Одаловић.

Поставља се питање колико ће смањење броја људи у кабинетма заиста допринети свеопштој уштеди.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да је то ствар о којој ће пракса најбоље судити.

"Једна одлука везана за трансформацију државне администрације добра или не нема унапред датих решења и није немогуће да једној доброј политичкој поруци отпуштања државних секретара у крајњој консеквенци успостави да то призводи контра ефекта јер сложеност посла диктира број људи који раде у министарствима", истиче Вук Станковић.

Нова власт је себи законом омогућила да може разрешити државног службеника "уколико није остварио резултате у свом раду".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи