Читај ми!

Баук незапослености кружи Европом

Незапосленост у Европи достигла ниво незабележен у последњих 20 година, наводи се у извештају Европске комисије о запослености и социјалном развоју за 2012. Више од два милона је оних који су остали без посла, а посебан проблем је висока незапосленост младих.

После више година кризе, незапосленост у Европи достигла је ниво незабележен у последњих 20 година, саопштила је Европска комисија у годишњем извештају о запослености и социјалном развоју за 2012 годину. У еврозони је скоро 12 одсто незапослених, два милиона више него прошле године, а посебан проблем је висока незапосленост младих.

У реду који изгледао као да је за концерт или утакмицу, млади људи у Италији заправо аплицирају за посао. Десетине хиљаде њих пријавиле су се за испит на конкурсу за место наставника. Незапосленост младих у Италији крајем године достигла је рекордних 37 одсто.

"Немам више поверења у моју земљу. Притерани смо уза зид. Можемо једино да одемо из земље, јер ако останемо, нећемо добити шансу. Ово је земља старих. Требало би сви да одемо и оставимо земљу пензионерима", каже Росарија Решћинити.

Ситуација је још тежа у Грчкој и Шпанији, где је без посла свака друга млада особа. У извештају за 2012. годину, Европска комисија упозорава на све већи јаз у економским показатељима између севера и југа еурозоне.

Европски комесар за запосленост Ласло Андор упозорава да су приходи домаћинстава опали, а ризик од сиромаштва је у сталном расту.

"Међу посебно угроженим групама су млади, незапослене жене и самохране мајке", наводи Андор.

У ЕУ је два милиона незапослених у овој години више него у претхондој, што је још један показатељ кризе и чињенице да Европа још тражи начин да помири мере штедње и буџетске дисциплине са растом и отварањем радних места.

Да би преокренула тренд, Европска комисија предлаже шеме гаранција запослења за младе и веће инвестирање у квалификације, како би незапослени имали знања које се траже на тржишту рада.

Редак позитивни сигнал на почетку године је растући оптимизам унутар пословне заједнице. Међутим, сви други економски показатељи наговештавају спор излазак еурозоне из рецесије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи