Читај ми!

Радна књижица одлази у пензију?

Документ без којег не можете код лекара и доказ да имате посао, могли би ускоро да буду укинути. Здравствену и радну књижицу у НАЛЕД-у сматрају превазиђеним. Зато Национална алијанса за локални економски развој предлаже увођење електронске управе.

Од свих препорука које је Национална алијанса за локални економски развој дала Влади у 2012. години, усвојено је само шест. Кажу, то није мало, с обзиром да је уштеда неколико десетина милиона евра годишње.

Елиминисана је обавеза обавештавања о промени података о ПДВ обвезнику, поједностављено је отварање рачуна у банци, укинуто плаћање фирмарине, обавеза евидентирања спољнотрговинских послова.

"Сиве књиге" НАЛЕД-а све су дебље, јер се препоруке које Влада не разматра преносе у наредну годину. Тако у 2013. години још 76 препорука чека решење.

Документ без којег не можете код лекара и вишедеценијски крунски доказ да имате посао, могли би ускоро да буду укинути. Здравствену и радну књижицу у НАЛЕД-у сматрају превазиђеним.

Државни секретар у Министартсву за рад и социјалну политику Зоран Мартиновић каже да би укидање радне књижице у одређеним базама неповољно утицало на остваривање неких права и током процеса рада и у случају незапослености.

"Уколико питате правнике њихово мишљење је другачије. Са увођењем електронске управе доћи ће до подизања нивоа у обради информација тако да ће збиља бити укинуте радне књижице", каже Владан Атанасијевић, члан Управног одбора НАЛЕД-а.

Иако је за две трећине смањен број докумената потребних за остваривање права током трудноће, права мука за младе мајке почиње тек када се породе. Тешко је запамтити шта им је све потребно да би добиле накнаду док су на породиљском.

Бојана Селаковић каже да је потребна копија радне књижице, копија уговора са банком за фирму, копија уговора са банком за породиљу, такође неопходно је доставити докуменатцију о свој деци, докуменатцију о плати током претходних 12 месеци и о просечном кретању зараде.

А онда уз све то, каже Бојана, мора бити достављен и извод из банке да се види да је то заиста исплаћено.

Све би то, сматрају у НАЛЕД-у било једноставније увођењем електронске управе. Сматрају да би то између осталог знатно олакшало укњижбу некретнина, која сада може да траје и више од годину дана. Уједно би се скратило време за повраћај ПДВ на куповину првог стана, али и олакшало добијање грађевинске дозволе.

"Уколико наше процедуре трају две до три године једноставно читав бизнис план онога ко жели да инвестира се пролонгира за две до три године. Да би инвеститор направио прве пословне приходне резултате треба да чека пет године. То је превише дуг период. Земље у окружењу које желе да привуку стране инвестиције тај период смањиле су на шест до 12 месеци", каже Атанасијевић.

Грађанима и привреди живот би, тврде у НАЛЕД-у, био лакши када би се смањили порези и доприноси на зараде, укинуле административне таксе у поступцима пред катастром непокретности, када би се изједначио статус пружања здравствене услуге у приватним и државним установама, али и укинула на пример дневна обавеза вођења евиденције продатих туристичких путовања.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи