Губитак посла највећа брига

Највећи страх грађана Србије, од губитка посла, ни у години за нама није неутемељен. У Србији је сваки трећи незапослени млађи од 30 година, што је око 200 хиљада људи. Годину завршавамо са 750.000 незапослених.

У току ове године, са евиденције Националне службе за запошљавање, запослило се око 200.000 људи, али се готово исто толико пријавило, односно остало без посла. Промена готово да нема - 755.000 људи је незапослено. Циљ државе је да се наредне године не повећава број незапослених, а првенствено ће се усредсредити на могућности запошљавања младих.

Највећи страх грађана Србије - од губитка посла - ни у години за нама није неутемељен.

Дејан Јовановић из Националне службе за запошљавање каже да око 17 хиљада људи на месечном нивоу добије посао, и отприлике се толико и пријави.

Статистички, тако смо на нули. Међу онима који су имали срећу да се запосле, брже су до посла долазили - стручњаци у области финансија, информационих технологија, рачунарства, фармацеути, лекари одређених специјалности.

Спорије до посла су долазили инжењери текстила, пољопривреде, лекари опште праксе, учитељи

"Од укупног броја незапослених трећина нема завршену средњу школу, један број нема ни основну, највише је средњошколаца око 400.000. Око 60 хиљада са факултетом нема посао", каже Јовановић.

Стопа незапослености међу младима у порасту је у готово свим европским земљама. У Србији је сваки трећи незапослени млађи од 30 година, што је око 200 хиљада људи. Ипак, док већина посао чека, неки су одлучили да га створе.

"Пре две године били смо само група студената без динара у џепу, данас смо млада српска компанија која има много урађених ствари", каже Милош Милисављевић, млади привредник.

"Одговорним радом, залагањем, поштеним односом према клијентима и осигуравајућим друштвима са којим сарађујемо успели смо да створимо једну добру пословну климу", каже млади привредник Немања Јанковић.

Помоћ за самозапошљавање може се добити и у Србији. Али годинама уназад више је жеља него средстава. За помоћ у запошљавању следећу године држава је одредила 3,4 милијарде динара.

Зоран Мартиновић из Министарство рада, соијалне политике и запошљавања каже да је већ донет акциони план за 2013. годину у којој ће приоритет бити запошљавање младих, посебно запошљавање лица која се утврђују као вишак запослених у предузећима у којима се врши реструктурирање.

Да не изгубити посао - највећа је брига становника земаља ЕУ, показује најновије истраживање. Шест од десет Европљана верује да ће најгоре тек доћи на тржишту запошљавања. Европска комисија недавно је предложила мере за помоћ младима.

Такозвани "Пакет за запошљавање младих" подразумева препоруку да се, четири месеца пошто заврше формално образовање или остану без посла - младима до 25 година обезбеди наставак школовања, приправнички стаж или нови посао. Можда је то добра идеја и за Србију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи