Читај ми!

Антикризни план синдиката и послодаваца

Унија послодаваца Србије и Уједињени грански синдикати "Независност" представили су платформу за реформе, којом се Влади Србије предлажу мере за излазак из економске и социјалне кризе.

Уједињени грански синдикати "Независност" и Унија послодаваца Србије усвојили су заједничку платформу, којом се влади предлаже низ економских и социјалних реформи, неопходних за излазак Србије из дубоке економске и социјалне кризе.

Платформа за излазак из кризе биће упућена влади и министарствима, а очекује се да стигне и препорука Европске комисије која ће тај документ подржати.

Представник сектора за привреду УПС-а Драгољуб Рајић навео је да Србија данас има 276.000 запослених у производњи што је на 7,4 милиона становника однос 25 према 1 и то нашу земљу сврстава на ниво развијености неких афричких земаља.

Рајић је указао да први задатак владе треба да буде стварање стабилног оквира за пословање, и да он буде ефикасан. Један од приоритетних задатака владе мора да буде привлачење страних инвеститора, али она ту није потребна као гарант страних инвестиција, већ да створи адекватно окружење на основу којег ће улагачи из иностранства доћи у нашу земљу, објаснио је Рајић.

За успешније пословње привреде неопходно је основати Развојну банку, поручио је он, али је скренуо пажњу да уколико та банка буде усмеравала повољне кредите великим јавним предузећима, онда би то био промашај, јер треба новац усмеравати успешним компанијама које имају највише шанси да успеју.

Рецензент заједничких мера за излазак из кризе Петар Ђукић рекао је да је Србија већ неколико година у рецесији, а до краја ове године имаћемо за 70 одсто мањи бруто домаћи производ него 1989. године, уз високу стопу незапослености, која је већ сада око 27 одсто.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић очекује да ће се, у најбољем случају, домаћа привреда опоравити крајем 2013. године и доћи на ниво развијености с почетка 2012. године.

Атанацковић је рекао да гаји оптимизам поводом припреме буџета за 2013. годину, јер очекује да ће у њега бити уграђене мере које воде опоравку српске привреде.

Он је рекао и да један од узрока раста цена хране изузетно монополизована прехрамбена производња, указујући да од државе не треба очекивати да стави под контролу те цене, јер би то значило враћање на деведесете године прошлог века.

Потпредседник УГС "Независност" Зоран Стојиљковић рекао је да се Србија налази у дубокој структуралној кризи, на коју се мора што пре реаговати. У Србији се већ 60 година троши више него што се производи, а данас чак имате једног запосленог на једног пензионера, што је недопустиво, рекао је Стојиљковић.

Одговарајући на питање зашто су синдикати у Србији пасивни, за разлику од Шпаније, Италије и Француске где се организују масовни протести због кризе, Стојиљковић је рекао да је у Србији присутан веома велики страх од губитка посла, а услед дуготрајне кризе и тешког положаја становника, опао је и степен солидарности међу становништвом.

За успешне протесте грађана и синдикалаца мора да постоји јасна представа ко је кривац за лоше стање, објаснио је Стојиљковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи