Читај ми!

Спасавање евра

Европска централна банка спремна да купује обвезнице презадужених земаља еврозоне, како би смањила трошкове њиховог кредитирања. Немачка није одушевљена поновним покретањем куповине обвезница.

Водећа европска финансијска институција, Европска централна банка, кренула је у одлучујућу битку за спас евра. Банка је спремна да од септембра поново купује обвезнице јужноевропских земаља. Задржана је рекордно ниска каматна стопа од 0,75 одсто. После тих вести многи су одахнули, али поновним покретањем куповине обвезница није одушевљена Немачка. Новим мерама штедње, Грчка отвара врата новој транши помоћи.

Председник Европске централне банке Марио Драги каже да је евро незаменљив. "Да би решиле кризу, земље еврозоне морају да спроведу структурне реформе и фискално се консолидују", каже Драги.

Немојте да се преиграте, јер ЕЦБ не постоји да би финансирала државе, поручује Немачка.

Највећа европска економија, којој је потврђен врхунски кредитни рејтинг, упозорава да је бесконачно спасавање евра наставак политике јефтиног новца, која је довела до кризе.

"Ако Европска централна банка размишља само о штампању новца да би куповала обвезнице - наредних година имаћемо инфлацију у еврозони", каже Роберт Халвер са Франкфуртске берзе.

У Грчкој, политички лидери договорили су се о мерама штедње вредним 11,5 милијарди евра, у замену за нову траншу помоћи од 31 милијарде евра.

"Приоритети су нам останак у еврозони и наставак структурних реформи, без обзира на политичку цену", каже Костис Хацидакис, министар за развој Грчке.

Влада у Атини, за длаку избегавши политичку кризу која би угрозила останак земље у еврозони, наставља преговоре са међународним инспекторима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи