Читај ми!

(Не)стабилна функција

Док део стручне јавности Влади замера да изменом закона о НБС угрожава самосталност централне банке, Влада гувернеру Дејану Шошкићу на терет ставља и то што у раду није био самосталнији. Честе промене првог човека централне банке су српски изум, сматрају у Савету гувернера НБС.

Од 2000. године Србија је променила пет влада и четири гувернера. У европским земљама, гувернери на својим функцијама проведу бар два мандата, који трају од шест до осам година. Док део стручне јавности новој Влади замера да изменом закона угрожава самосталност Народне банке, та Влада досадашњем гувернеру Дејану Шошкићу на терет ставља и то што у раду није био самосталнији.

Да би гувернер свакако поднео оставку и да се СПС о Влади договорио са Демократском странком, открио је данас премијер Ивица Дачић.

"То није никаква тајна, чињеница је и у преговорима које смо имали са ДС-ом, да је изражавано велико незадовољство стањем у финансијском сектору и да се, такође, разговоарало о смени гувернера. Да је Тадић на власти, Шошкић би поднео оставку", рекао је Дачић.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да ће се као неко ко је био гувернер увек борити за независну позицију централне банке. "Добро је што се уводи сектор надзора, највећи проблем у нашем финасијском сектору је лоша контрола надзора банака", рекао је Динкић.

Један од чланова актуелног Савета гувернера Милојко Арсић сматра да су честе промене првог човека централне банке српски изум. Арсић наводи да тако није могуће сачувати самосталност у креирању монетарне политике.

"Ове две ствари се не могу одвојити, јер ако руководство централне банке није самостално, онда оно није самостално ни у креирању монетарне политике. То практично значи да, чим се владајућој већини не допадне политика централне банке, она може да промени руководство", каже Арсић, члан Савета гувернера НБС.

И у комшијским земљама протеклих месеци у гувернерској фотељи било је вруће. Хрватска је после 12 година променила гувернера. Како су потврдиле и једна и друга страна, сарадња између првог човека централне банке и нове Владе није била могућа.

Мађарски премијер Виктор Орбан је од спорних измена закона о централној банци на крају одустао под притиском ЕУ и због тога што му је потребна финансијска помоћ ЕУ.

За разлику од држава у којима грађани и не знају ко им је гувернер, њихов рад је под лупом управо у земљама које су задржале већу самосталност у монетарној политици.

"Ако гледамо еврозону, у државама еврозоне нема аутономне монетарне политике, јер монетарну политику води Европска централна банка, 17 земаља еврозоне су земље које су се одрекле аутономне монетарне политике", подсећа економиста Миладин Ковачевић.

И поред кризе и нестабилних влада, позиција румунског гувернера је стабилна већ 22 године. На другом континенту, гувернер Пол Вокер остао је у фотељи док су се на власти смењивали председници – Картер, Реган и Буш.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи