Читај ми!

Највећа буџетска рупа у историји!

Мањак у државној каси достигао рекорднe 2,2 милијарде евра, каже Млађан Динкић. Министар финансија наводи да има јасан план како да се то нормализује и истиче да је Србији потребан нови програм са ММФ-ом.

Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић изјавио је да је дефицит државног буџета Србије у овој години достигао рекордан износ од 2,2 милијарде евра.

"Дефицит никада није био толики. То мора да се нормализује и имам јасан план како да то урадимо", рекао је Динкић после састанка са занатлијама у Палати Србије.

Динкић је нагласио да стање буџета не може да се среди "преко ноћи" и да очекује да ће од идуће године стање бити боље.

Како је рекао, дефицит буџета је две милијарде евра, али у то није укључено 170 милиона евра који су "упумпани" у државне банке, тако да је укупан дефицит 2,17 милијарди евра.

Динкић је указао да нису укључени ни многи расходи, а требало је да буду укључени, и додао да је само "Србијагас" због "нетржишне цене" гаса направио 200 милиона евра губитка у овој години.

Тражи се новац за септембарске плате и пензије

Министар финансија каже да је добио потврду од директорке државног трезора да само још у августу има новца за исплату плата и пензија.

Прва ствар коју сам питао директорку Трезора била је: "Имамо ли новца за плате и пензије и до када?" Одговор је био: "Успели смо да обезбедимо за август".

Динкић је додао да треба да се предузму још неки кораци да би се обезбедио новац за септембарске плате и пензије. "Сада радимо на томе да обезбедимо пензије за септембар, толико је тешка ситуација", рекао је Динкић.

Ипак, министар каже да је уверен да ће у кратком року успети да направи план фискалне консолидације и среди стање у буџетској каси.

Наводи да је његов план реструктурирање дуга до краја године, тако што би се вратио дуг са високим каматним стопама, а да, ако већ морамо да се задужимо, то буде под повољнијим условима.

"Другим речима, да се пребацимо на задуживање од билатералних институција уместо на домаћем тржишту капитала, где је каматна стопа висока и креће се од 14 до 15 процената", додао је Динкић.

Динкић истиче да је разговарао са банкама да обезбеде повољне кредите за привреднике, тако што би се за велику привреду одобравали кредити по камати од четири одсто, а за малу привреду од један одсто годишње.

Потребан нови програм са ММФ-ом

Министар указује да је Србији потребан нови програм са Међународним монетарним фондомкоји ће бити у интересу Србије.

"Представници ММФ-а рекли су да је постојећи програм 'мршав' и да треба направити нови", рекао је Динкић.

Он је указао да програм који Србија има са ММФ-ом није "ни заживео" јер је претходна влада прекршила договор и није у складу са аранжманом направила Закон о буџету за 2012. годину.

Србији је потребан програм који је функционалан, а не само на папиру, оценио је Динкић и најавио да ће нови аранжман са ММФ-ом бити направљен у разговорима са Мисијом фонда којој је упућен званичан позив за долазак у Србију.

Аранжман са ММФ-ом од 1,1 милијарду евра замрзнут је у фебруару пошто је договорени буџетски дефицит Србије премашен.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи