Без фискалних каса за занатлије

Током овог месеца биће укинута обавеза занатлија да имају фискалне касе, најавио Млађан Динкић. Министар финансија и привреде најављује и да ће најкасније до краја августа бити обезбеђена финансијска подршка предузетницима за одржавање ликвидности.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић је најавио да ће већ током овог месеца бити укинута обавеза занатлија да држе фискалне касе и ГПРС системе.

"Ако ту обавезу немају адвокати нема основа да је имају и занатлије", рекао је Динкић, наглашавајући "да то не значи да неће бити финансијске дисциплине".

Према његовим речима, контролу нерегистрованих предузећа од тржишне инспекције преузеће пореска управа, а они који имају нерегистровану радњу имаће одређени период прилагођавања и уласка у легални систем пословања.

Динкић је најавио да ће најкасније до краја августа бити обезбеђена финансијска подршка предузетницима за одржавање ликвидности. Како је објаснио, реч је о кредитима чија би камата требало да износи један до два одсто годишње, а одобравао би их Фонд за развој.

Министар финансија је додао да би до краја септембра требало да буду укинути и поједини парафискални намети, наглашавајући да он сматра да свакако треба укинути фирмарину за занатлије и комуналну накнаду за истицање рекламе и позвао занатлије да кажу шта још од намета треба да се укине.

Током јесени, нагласио је Динкић, биће промењен и закон о ауторским правима и биће укинута обавеза плаћања музичког динара.

Динкић је најавио и друге мере које неће моћи одмах да буду примењене због дефицита у буџету, али би већ од почетка наредне године могле да заживе.

Једна од њих је и бесповратна подршка за инвестиције у занатству, која би предвиђала да држава подржи предузетнике који обезбеде најмање 50 одсто сопствених средстава од укупне вредности инвестиције, док би преостали део финансирала држава.

У оквиру Министарства биће формиран Сектор за предузетништво на чијем ће челу бити Драгијана Радоњић Петровић, рекао је Динкић и најавио усвајање Закона о занатству и основање занатске коморе, подсетивши да у претходној влади није било политичке воље за то, али да су се тада створили услови да се тај закон усвоји.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи