Читај ми!

Нова фабрика у Зрењанину

Новоизграђени погони француске компаније "Мекапласт" отворени су данас у Зрењанину. У фабрику уложено више од десет милиона евра, а запошљаваће 120 радника. Природно је да Србија постане центар за производњу аутомобила и ауто-компоненти, поручио на отварању председник Тадић.

Фабрикa за производњу пластичних компоненти за аутомобиле француске компаније "Мекапласт" отворена је данас у Зрењанину. У фабрику је уложено десет милиона евра и представља највећу француску инвестицију у Србији у последње две године. Отварању су присуствовали председник Србије Борис Тадић, председник војвођанске владе Бојан Пајтић, потпредседница Владе Верица Калановић, као и представници привреде и дипломатског кора.

Председник Србије поручио је да је природно да Србија буде центар за производњу аутомобила и аутомобилских компоненти.

"Та улога нам је припадала у прошлости и припадаће нам у будућности. Природно је да Србија постане таква земља", рекао је Тадић.

Према његовим речима, људи у Зрењанину и у Војводини желе вредно да раде, а Србија је сада стабилна земља са јасним путем ка ЕУ. "Зато смо и освојили статус кандидата за чланство у Унији", навео је Тадић.

Истичући да у последњим данима има много добрих вести, јер долазе нови инвеститори и отварају се радна места, председник Тадић скренуо је пажњу да су се неке ствари, ипак, промениле у односу на прошлост, пре свега у технолошком смислу.

"Мекапласт је најбољи пример за то. Њене фабрике представљају уметнички искорак у индустрији. Сви производи који се овде буду производили за 'фијат 500' и проћи ће кроз процес високе технологизације. Захваљујемо вам што сте одабрали управо Србију", рекао је Тадић.

Борба за радна места

Председник је додао да се, иако је свестан да у овом тренутку грађани Србије нису задовољни примањима, "уз овакву визију идустријализације Србије и путем ка ЕУ могу очекивати бољи стандард". Поновио је да је данас суштинска борба она за радна места и у Србији и у ЕУ.

"Сви смо на том задатку. Не треба инсистирати на уставним надлежностима, јер нам је свима то обавеза. Незапосленост је пожар који прети свакоме. Сваки инвеститор је добродошао", истакао је Тадић.

Он је поновио став да држава треба да преузме свој део одговорности, али да не треба да управља привредним субјектима, као у прошлости.

Тадић се на крају гостима из Француске, као и амбасадору Француске у Србији, обратио подсетивши да ово није први пут да се сусрећу.

"Недавно смо се састали у Пироту са "Мишленом", данас у Зрењанину, а сутра ко зна где ћемо се срести. Наставићемо овакав развој", закључио је Тадић истичући да је за њега посебно важна порука председника УО француске компаније Тијери Манија, који је рекао "да је Србија кључна за ову компанију у овом делу Европе".

Компанија "Мекапласт", са седиштем у Монте Карлу, бави се производњом пластичних делова за аутомобиле и у овом тренутку запошљава више од 5.500 радника у 15 земаља широм света.

У две производне хале од 5.900 квадратних метара та компанија ће у Зрењанину запошљавати више од 120 радника.

Највећи део производње те фабрике у Србији намењен је уградњи у нова возила која се производе у фабрици "Фијат" у Крагујевцу.

Председник Србије и председник војвођанске владе Бојан Пајтић обишли су етно-центар Бело Блато, надомак Зрењанина, а Тадић је том приликом рекао да је иницијатива у формирању тог центра прави пример искоришћености шанси у једној средини.

"Ово етно село у Белом Блату пример је како су искоришћене шансе које могу да постоје у једној средини и како је обезбеђена егзистенција за становништво. Ресурси свуда постоје, али треба их открити и искористити. Похваљујем Бојана Пајтића и владу Војводине што су подржали ову иницијативу", рекао је председник Србије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи