Читај ми!

Мале уштеде од пада камате

Пад европске каматне стопе, еурибора, позитивно ће утицати на позајмице у еврима у Србији. Ипак, неће значајније смањити обавезе оних који су се задужили за веће износе.

Због враћања поверења у еврозони, као и велике количине новца у оптицају, међу европским банкама дошло је до пада еурибора, каматне стопе по којој банке једна другој позајмљују новац на међубанкарском тржишту.

Европске банке добиле су велику финансијску инјекцију од Европске централне банке (ЕЦБ) која се мери са 12 нула.

Основна европска камата била је на свом историјском максимуму на почетку кризе, а од тада бележи пад. Почетком ове године еурибор је био 1,6 одсто, а сада је нешто изнад једног процента.

Професор Економског факултета Ђорђе Ђукић каже да се до краја ове године може очекивати пад еурибора због смањења референтне каматне стопе ЕЦБ и чињенице да банке стичу поверење у мере које предузиме владе и ЕЦБ.

Пад еурибора аутоматски ће се одразити и на позајмице у еврима у Србији.

Бојан Лечић из Банке Интеза објашњава да ће код кредита који су уговарани са варијабилном каматном стопом везаном за еурибор, доћи до усклађивања са новом стопом еурибора, па ће и обавезе бити око 0,5 одсто ниже у односу на претходни квартал.

Ипак, чини се да ће највећи ефекат од пада еурибора бити психолошки, јер на примеру кредита од 50 хиљада евра рачуница показује да ће месечна уштеда бити двадесетак евра.

Усклађивање рата наниже практично је прави тест за банке због примене новог закона о заштити клијената, који јасно наводи под којим условима се мењају камате.

Зоран Петровић из Рајфајзен банке наводи да се у закону веома јасно говори о елементима који морају да се налазе у уговору, као и начину на који се каматне стопе одређују.

"Банке више немају права да се ваде на пословну политику и да мењају каматне стопе", наводи Петровић.

И банкари очекују даљи пад еурибора, али остаје отворено питање хоће ли доћи и до промене банкарских маржи које се оправдавају ризиком земље у којој послују, мада остварују и профит.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи