Читај ми!

Свађа због минималца

Послодавци упозоравају да би због повећане минималне цене рада без посла могло да остане још 50.000 људи. Синдикати не верују у ту рачуницу.

Одлука да од 1. априла један сат рада српског радника уместо 102 кошта најмање 115 динара, према процени Уније послодаваца, довешће до отпуштања чак 50 хиљада радника. Синдикати и Влада тврде да то није тачно. Решење за нове несугласице послодаваца, синдиката и владе, тражиће се на састанку та три партнера.

Када синдикати, послодавци и Влада донесу одлуку којом се повећава плата за сто хиљада радника, који ионако зарађују најмање, отвори се нови проблем. То што ће минималац уместо 17.740 износити око 20.000 динара, послодавци називају максималним оптерећењем.

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије каже да је њихова процена да, ако би остало тако повећана плата, најмање 30 до 50 хиљада радника остало без посла.

Оцене послодаваца су предимензиониране и нема разлога за страх од отпуштања, поручују из Владе.

"Покушали смо да будемо социјално правдени а да не угрозимо макроекономску стабилност. Ова одлука праћена је доношењем одлуке о повећању неопорезивог дела зараде са 7.300 на 10.000 динара којом смо хтели да помогнемо послодавце, односно да додатно растеретимо привреду", каже министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

Тек пошто су ставили потпис на споразум, послодавци су направили рачуницу и схватили да су на губитку.

"Разлика у новцу између тога колико би послодавац добио кроз то неопорезивање одређеног повећаног дела и онога колико би требало да да као повећање минималне зараде које је готово 13 одсто је апсолутно неодрживо", каже Небојша Атанацковић.

Ни мањи минималац од досадашњег не гарантује нова радна места, тврде синдикати.

"На исто питање моје ако бисмо спустили цену рада на 90 динара да ли би то значило пријем радне снаге, одговор је 'не'", каже председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић.

И ако остане ово повећање, минимална цена рада у Србији је, после БиХ, најмања у региону.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи