Читај ми!

Инфраструктура за будућност

Држава се додатно задужује како би изградила путну инфраструктуру, коју ће користити и будуће генерације, рекао председник Србије Борис Тадић приликом обиласка радова на изградњи источног крака Коридора 10 код Пирота и Димитровграда.

Председник Србије Борис Тадић је, приликом обиласка источног крака Коридора 10 код Димитровграда, рекао да кредити за финансирање саобраћајне инфраструктуре имају потпуну економску, али и моралну оправданост.

"Задужујући се за изградњу аутопутева и железнице, држава се задужује за добробит будућих генерација. Нико не може да каже да је овакво задуживање неморално", рекао је Тадић, пошто је са министрима Милутином Мркоњићем и Оливером Дулићем обишао две тачке на деоници аутопута који ће повезивати Пирот и Димитровград.

Тадић је рекао да је деоница аутопута Пирот–Димитровград–граница Бугарске, на траси Коридора 10 веома важна, јер треба привући и транспортере и произвођаче.

"Важно је да престигнемо коридор који иде кроз Румунију и Бугарску и да највећи део транспорта вежемо за нас. Ко први девојци њему и девојка!", рекао је Тадић.

Председник Тадић је нагласио да Бугарска и Румунија граде мост Калафат–Видин капија, док је Србија завршила мост код Бешке и завршава изградњу моста преко Саве у Београду који је, такође, веома важан.

Деоница од Пирота до Димитровграда се, према речима Тадића, убрзано ради. "Радници су поднели највећи терет и ја им на томе захваљујем и желим да тако наставе", рекао је Тадић и додао да ће ускоро бити завршени преостали тендери за извођаче радова на читавој деоници од Ниша до бугарске границе.

"Јако је важно да се ради. Нећу да лицитирам роковима, имали смо доста опечених прстију до сада. Важно је што градимо брже него до сада", рекао је Тадић.

Иначе, деоница аутопута од Пирота (Исток) до Димитровграда у дужини од 14,4 километара подељена је у два сегмента, од Пирота до Сукова, која је дуга око шест километара и од Сукова до Димитровграда, око 8,4 километра.

Вредност радова изградње аутопута износи 28 милиона евра, што финансира Европска банка за обнову и развој. Радове изводи аустријска "Алпина" и требало би да буду завршени до маја 2012. године.

Источни крак Коридора 10 кроз Србију од Просека код Ниша до Димитровграда, односно бугарске границе, дугачак је око 83 километра.

Председник Тадић посетио је и Пирот, где је обишао фабрике "Тигар а. д." и "Тигар Тајерс (Мишлен).

Поред привлачења великих инвеститора, приоритет Ваде је да подстакне и помогне сарадњу малих и средњих предузећа са иностраним партнерима, рекао је Тадић, који се потписао на седмомилиониту гуму.

"Видим злураде коментаре да се пред изборе поново говори о инвестицијама. Не ради се више само о инвестицијама, већ о новом приступу пословној сарадњи наших предузећа, у којој менаџмент и локална самоуправа треба да одиграју своју улогу, а председник и премијер своју, тако да сви будемо у служби очувања и отварања нових радних места", рекао је Тадић.

Коментаришући судбину једног од некадашњих гиганата пиротске индустрије "1. маја", Тадић је рекао да је то пример изузетно лоше приватизације, и да држава сада настоји да том предузећу пронађе стратешког партнера

Тадић је новинарима у Пироту рекао да Влада Србије разматра могућност да отвори тендер за експлоатацију уљних шкриљаца код Алексинца.

Времена је било и за спорт па је председник Тадић обишао спортске хале у Белој Паланци и Димитровграду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи