Читај ми!

Држава треба да троши мање

Наредна година неће бити година се високом инфлацијом, рекао је гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић. У првих неколико месеци наредне године инфлација ће износити од три до шест одсто. "То је реалан циљ, а не оптимистичан", изјавио је гувернер Шошкић.

Веома је важно да Влада Србије не троши више него што стварамо, рекао је гувернер НБС Дејан Шошкић и додао да држава мора да поштује ограничења која су постављена законима. Идућа година ће бити веома изазовна по питању финансирања јавног дуга Србије, а Шошкић предвиђа да, између осталог, плате због тога неће расти преко пет посто у јавном сектору. Гувернер се плаши да би Србија могла да пређе црту од 45 одсто у односу на бруто производ земље.

"Оно што је ту лоше, што смо већ ту код те границе и што маневарског простора немамо превише", рекао је Шошкић, гостујући у Оку економије. Србија мора да размишља о озбиљнијим структурним реформама, што подразумева и озбиљнију реформу јавног сектора у целини.

Са даљим обарањем инфлације, очекује се да ће сви динарски кредити ће бити јефтинији идуће године, навео је Шошкић.

Идућа година биће дефинитивно тешка и оставиће тешке последице на домаћу привреду, изјаво је председник Приведне коморе Србије Милош Бугарин. Он је подестио да у буџету Србије није предвиђено довољно средстава за развој домаће привреде.

"Без подстицаја, који би привреди омогућио боље позиционирање на европском тржишту, ми имамо велики проблем", изјавио је Бугарин.

Министар економије Небојша Ћирић каже да је једини начин да се додатни новац "упумпа" у привреду, да се повећа ликвидност наших предузећа. Најтеже до финансија долазе мала и средња предузећа и министарство је преко "одређених фондова" покушава да им помогне.

Привредни раст идуће године биће 1,5 одсто, што је реална процена, навео је министар економије Небојша Ћирић.

"Неке ствари се, ипак, у нашој привреди померају, јер смо покрили увоз извозом за 60 посто", навео је Ћирић. Следећа година ће бити добра и по питању прилива страних инвестиција, најавио је Ћирић.

Министар економије није прецизирао коме и шта ће бити најтеже следеће године, али је додао да Влада, са свим релевантним факторима који утичу на привреду, припрема стратегију за развој домаће привреде и најавио низ састанака на којима ће се расправљати о овој теми.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи