Читај ми!

Рекордни зајам банкама еврозоне

Европска централна банка позајмила рекордну количину новца банкама у еврозони – скоро 500 милијарди евра. Многим европским државама над главом стоји мач агенција за процену кредитне способности.

Европске акције ослабиле су пошто је спласнуо претпразнични оптимизам, после вести да је Европска централна банка позајмила рекордну количину новца банкама у еврозони. То је још један покушај да се подстакне ослабљени финансијски систем тог монетарног блока.

Земљама еврозоне које су посебно погођене дуговима хитно треба 200 милијарди евра свежег новца како би откупиле део својих обвезница и вратиле стабилност.

Први нацрт новог споразума могао би да се појави на посебној седници европских лидера крајем јануара, а усвајање се очекује у марту. Стабилност у еврозони кључна је за будућност Европске уније, каже Херман ван Ромпеј.

"Следећи самит је 30. јануара. У центру пажње биће запошљавање. То је велики изазов када се зна да већина привреда неће имати раст, а да ће неке бити у рецесији", каже Ван Ромпеј.

Упркос напорима, многим европским државама над главом стоји мач агенција за процену кредитне способности.

Тако је агенција "Фич" снизила прогнозу рејтинга четири француске банке са стабилног на негативни, седам италијанских и осам шпанских банака стављено је под лупу.

Оливер Рот са Франкфутске берзе каже да то што се разматра снижење рејтинга Француске и Велике Британије ствара много проблема и уноси нервозу на тржиште и да треба прећи са речи на дела што пре и спровести одлуке са прошлог Самита.

У Европској централној банци за први квартал идуће године предвиђају притисак на берзе и банке већи него после слома "Леман брадерса" 2008. године.

Како би подржала европски финансијски систем, Европска централна банка је европским банкама одобрила скоро 500 милијарди евра зајма са роком отплате од три године.

"Ово је добар потез да банке поново буду ликвидне и да имају дугорочно финансирање у условима дужничке кризе. Услови су повољни, продужава се рок отплате, уз рефернтну камату од један одсто", каже економиста Хорст Лехел.

Европска централна банка је кредитор у последњи час, за банке које нису у стању да се задуже на другим местима, а зајмове су добиле 523 банке.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи